palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Konszolidálódik a helyzet a határban

Konszolidálódik a helyzet a határban

A kedvező időjárási körülmények és folyamatos víztelenítés eredményeképpen ma reggel óta első fokúra mérséklődött a készültség a mezőtúri belvízvédelmi szakaszon, így itt már elegendő az egyműszakos szivattyúzás. A KÖTIVIZIG tíz belvízvédelmi szakaszából továbbra is öt folytat védekezést: a cibakházi és a jászberényi szakasz továbbra is másodfokú készültséget tart fenn, a karcagi, a jászkíséri, és a már említett mezőtúri pedig első fokban védekezik. Az elmúlt egy nap alatt 2650 hektárral csökkent az elöntött terület térségünkben.

Az igazgatóság területén – a február 18-i reggeli állapot szerint - 12 750 hektárt borít belvíz, ebből 12 350 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok megyében. (A szomszédos vízügyi igazgatóságok Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi adataival együtt 14 665 hektárt.) A túlzott felszíni vízbőség pillanatnyilag 4750 hektárnyi vetést, 4700 hektárnyi szántót és 2150 hektárnyi gyepet tesz művelhetetlenné.
Napról-napra csökken azonban a szükséges szivattyúzási kapacitás. A KÖTIVIZIG jelenleg 15 stabil szivattyútelepet üzemeltet, amelyek együttesen az elmúlt 24 óra alatt 198 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Mindezt kiegészíti 4 mobil szivattyú, amelyekkel naponta további 101 ezer köbméter víztől mentesítjük a mezőgazdasági területeket. A befogadó főcsatornák mederteltsége 40-70 százalék közötti.
Az átemelt vízmennyiség csökkenése okán természetesen kevesebb a védekezésben közreműködők létszáma, most 63 ember vesz részt ebben a munkában, köztük 22 igazgatósági gépész. Kollégáink a szivattyúzás mellett folyamatosan végzik a vízkormányzást, a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását, és segítséget nyújtanak önkormányzatoknak.
Megszűnt a készültség Újszilváson és Örményesen, így a KÖTIVIZIG működési területén lévő települések közül Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton és Cegléd II. fokozatban, Jászkarajenő pedig I. fokozatban védekezik.
Ahol a vízszint már lehetővé teszi, a felkészülés jegyében megkezdtük a vízelvezető és átemelő kapacitásunkon azokat a prevenciós munkálatokat, amelyek a legközelebbi belvízvédekezés hatékonyságát növelik majd.