palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Mértékadó árvízszint: más ez a MÁSZ

Mértékadó árvízszint: más ez a MÁSZ

Az elmúlt évtizedekben levonult, egyre magasabb szinten tetőző árhullámok ráirányították a figyelmet a mindenféle árvízvédelmi műszaki megoldás tervezésének alapjául szolgáló MÁSZ (mértékadó árvízszint) értékének felülvizsgálatára. A tavaly decemberben jogszabályban kihirdetett új előírás szerint Kisköre-alsón 137 centiméterrel, Szolnokon 124 centiméterrel, Csongrádnál pedig 120 centiméterrel magasabb értéket határoztak meg a Tiszán.

A mértékadó árvízszinteket a 70-es években írták elő a folyókra, az egy százalékos valószínűséggel (százévente egyszer) előforduló jégmentes árvizek alapján számított érték volt a tervezés alfája és omegája. (Mert már akkor sem volt mindegy, hogy a védművek tervezésekor alábecsüljük az árvízi kockázatot vagy túlméretezve azokat, feleslegesen dobjuk ki a pénzt.) Azóta viszont a folyók lefolyási viszonyaiban kedvezőtlen változások történtek – feliszapolódás, hullámtér feltöltődése –, a csapadékviszonyokban úgyszintén. Az új MÁSZ létjogosultságához azért sem férhetett kétség, mert az utóbbi 40 évben Tiszán 5 olyan árhullám vonult le, amelynek tetőző vízállása meghaladta az akkor érvényes mértékadó árvízszintet.
A tudományos igényű munka ezúttal is az egy százalékos valószínűséggel számított vízállásból indult ki, amelyhez a legutóbbi árvizek adatait is magába foglaló hosszú távú idősorok szolgáltattak alapadatokat. Ezúttal a „képlet” azonban kiegészült az egy százalékos valószínűséggel várható vízhozamokra vonatkozó számításokkal is. A munkából a Tisza hidrodinamikai modellezésében úttörő szerepet játszó KÖTIVIZIG, dr. Kovács Sándor vezette vízrajzi szakemberei is kivették részüket.
A hónapokat igénybe vevő elemzés, számítás és modellezés eredményeként megszületett új MÁSZ-értékek a Tiszán és mellékfolyóin az eddiginél 1-1,5 méterrel lettek magasabbak. Így Kisköre-alsónál az eddigi 931 cm helyett 1068 cm, Szolnoknál az eddigi 961 cm helyett 1085 cm, Csongrádnál az eddigi 972 cm helyett 1092 cm, Szegednél pedig 971 cm helyett 1069 cm az adott helyszínen lévő vízmérce 0 pontjához viszonyítva. Az új mértékadó árvízszintek egyébként Kisköre esetében 37 centiméterrel, Szolnoknál 44 centiméterrel, Csongrádnál pedig 58 centiméterrel haladják meg a maximális árvízszinteket. (Az árvízvédelmi művek kiépítési magassága a MÁSZ-értékeket általánosságban 1 méterrel haladja meg.)
A szakemberek abban is konszenzusra jutottak, hogy hat év múlva felülvizsgálják az új értékeket, a klímaváltozás hatásainak, az árapasztó tározók és nagyvízi mederkezelési tervek megvalósításának figyelembe vételével.