palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Heves megyei természetismereti verseny Kiskörén

Heves megyei természetismereti verseny Kiskörén

A KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnöksége adott otthont március 25-én az immáron hetedik alkalommal megrendezett Heves megyei természetismereti vetélkedő döntőjének. A megmérettetésre nevezett mintegy 30 iskola 10 legjobb, egyenként 3 fős csapata jutott a fináléba. A verseny fővédnöki tisztét Szabó Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő látta el, a zsűriben pedig helyet foglalt Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök.

 

A versenyzők és felkészítő tanáraik, illetve a szülők fogadására a szakaszmérnökség földszinti aulájában került sor, ahol „mini” tárlat keretében mutattuk be a tanulók által készített rajzokat, pályaműveket, amelyekkel a természetvédelemre, a természet szeretetére hívták fel a figyelmet. A regisztrációt követően Kovács Márton, a Kiskörei Vásárhelyi Pál Általános Iskola igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Megemlékezett Vásárhelyi Pál munkásságáról, a Tisza szabályozásában betöltött jelentős szerepéről. Megemlítette, hogy a hetedik döntő Vásárhelyi Pál születésének 220. évfordulójára esett. Kovács Béla, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetője, valamint Fejes Lőrinc szakaszmérnök ugyancsak kiemelték a természet ismeretének, védelmének jelentőségét, majd lelkesítő szavakkal buzdították a versenyzőket.
A csapatok közel két órás küzdelemben mérték össze tudásukat. A verseny színvonalára jellemző volt, hogy csak pontok döntöttek a helyezésekről, az ötödik-hatodik helyezés pedig holtversenyt eredményezett.
Amíg a tanulók a panorámateremben vetélkedtek, addig a szakaszmérnökség a kísérő szülőknek, tanároknak lehetőséget adott a vízlépcső megismerésére, megtekintésére. A vendégeknek Tóth Gábor üzemmérnök ismertette a kiskörei vízlépcső működését, kiemelve a tavaly október 28-án átadott hallépcső jelentőségét.
A vetélkedő döntőjét a boldogi Berecz Antal Általános Iskola „Tündérrózsák” nevű csapata nyerte, második helyezést ért el a hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola „Ebihalak” formációja, míg harmadikok lettek a besenyőtelki Dr. Berze-Nagy János Általános Iskola „Kérészei”.
Az eredményhirdetést követően a résztvevők megkoszorúzták a helyi iskola szoborparkjában kialakított Vásárhelyi Emlékművet.