palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Vízrajzi mérőgyakorlat a Tisza-tavon

Vízrajzi mérőgyakorlat a Tisza-tavon

Május 5-7. között zajlott le a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által megrendezett országos vízrajzi mérőgyakorlat a Tisza-tavon és térségében. A gyakorlaton a 12 Vízügyi Igazgatóságon kívül a bajai Eötvös József Főiskola vízrajzi mérőcsoportja, illetve az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízrajzi Osztálya is képviseltette magát.

 

A háromnapos rendezvényen összesen 65 fő volt jelen, akik saját mérőfelszereléseiket is hozták magukkal. A KÖTIVIZIG egy szolnoki (vezető: Bokor Csaba) és egy kiskörei (vezető: Gacsal János) csapattal vett részt. A központi Vízrajzi Osztály mérőcsoportjának tagjai pedig segítettek a 12 VIZIG vízhozam-mérésének lebonyolításában. A Kiskörei Szakaszmérnökség tanácstermében Fejes Lőrinc szakaszmérnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Kovács Sándor vízrajzi osztályvezető megtartotta a munkavédelmi oktatást. Helyettese, Váriné Szöllősi Irén a mérés körülményeiről és a mérési pontok helyéről, technikai tudnivalóiról tartott tájékoztatót. Ezt követően került sor a mérőeszközök (ADCP műszerek) összemérésére, amellyel tulajdonképpen elvégeztük az ADCP műszerek kalibrálását is. Ezt minden csapat egyszerre hajtotta végre a felvizen, a Kiskörei Szakaszmérnökség munkatársai által kijelölt 12 szelvényben.
A szállás elfoglalása után egy általános tájékoztató hangzott el. Itt kiemeltük elsődleges és másodlagos céljainkat is, melyek leginkább a különböző műszerek azonos körülmények közötti mérési eredményeinek összehasonlításáról, valamint a Tisza-tó vízforgalmi vizsgálatának elvégzéséről szóltak.
A 7 kijelölt mérőhelyen egyidejűleg 2 csapat dolgozott, s az egyik legfontosabb feladatuk a Tisza-tóba friss vizet szállító öblítő csatornák vízszállító képességének mérése volt.
A mérőgyakorlat sikeresen zárult, hiszen a kitűzött célokat maradéktalanul tudták teljesíteni a részt vevő csapatok. Ezt igazolja, hogy a mérési eredmények szórása egy csapaton belüli mérések esetében és a csapatok közötti mérések esetében is 5 százalék alatt maradt.