palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Rendhagyó földrajzóra az árvízről

Rendhagyó földrajzóra az árvízről

A Föld felhasználható vízkészletéről, a víz körfogásáról, a Tisza szabályozásáról, valamint az árvíz elleni védekezés legfontosabb vízügyi és lakossági teendőiről is beszélt a gyerekeknek Kéri Brigitta kolléganőnk, a KÖTIVIZIG árvízvédelmi és folyószabályozási osztályának munkatársa május 22-én, a Szandaszőlősi Művelődési Házban tartott rendhagyó földrajzórán.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság - Szolnok és Kisköre között a nagyvízi meder vízszállító képességének helyreállítását célzó - projektje alkalmával „GyermekÉletKépek a Tisza mentén” címmel képzőművészeti pályázatot hirdetett szolnoki és környékbeli általános, illetve középiskolásoknak, amelyre összesen 131 alkotás érkezett. A legkülönbözőbb technikával készült műveket a Szandai Művelődési Házban állították ki, s az OVF képviselői itt adták át a legügyesebbeknek, legkreatívabbaknak járó díjakat. 
Az általános iskolások közül első helyezést ért el Szekrényes Nikolett, a középiskolás korcsoportban pedig Enyed Zsolt végzett az élen. Nyereményük egy-egy 15 ezer forintos könyvutalvány és egy-egy féléves National-Geographic magazin-előfizetés.
Második lett az általános iskolások között Urbán Laura és Pallagi Zoltán közös pályaművükkel, a középiskolások között pedig Kovács Judit. Ők az említett féléves magazin-előfizetésen túl egyenként 10 ezer forintos könyvutalványt vihettek haza.
Harmadikként végzett az általános iskolások között Badar Boglárka, míg a középiskolásoknál Kass Amália, mindketten 5 ezer forintos könyvutalványt vehettek át, valamint fél évig olvasgathatják a NatGeo magazint.
A többiek sem távoztak üres kézzel, hiszen a két korcsoport első tíz-tíz helyezettje részt vehet egy számukra rendezett művészeti napon a Szolnoki Művésztelep szervezésében, sőt minden általános iskolás pályázó az oklevél mellé kapott egy filctollkészletet, a középiskolás alkotók pedig egy-egy akvarell ceruzakészlettel gazdagodtak.
A díjesőt követően kötötte le a gyerekek figyelmét Kéri Brigitta rendhagyó föciórájával, ami azért is volt rendhagyó, mert nem volt feleltetés sem szóban, sem írásban, ellenben sok érdekességet hallhattak a tanulók a Tiszáról. Picit a töri is szerephez jutott, amikor kolléganőnk a folyó szabályozásának időszakára tekintett vissza. Ezen kívül beszélt az árvizek kialakulásáról, az ellenük való védekezésről, továbbá arról, hogy a lakosság miként segíthet a vízügyeseknek.
A beérkezett pályaművekből rendezett kiállítás június 4-ig tekinthető meg a Szandaszőlősi Művelődési Házban. (Szolnok, Simon Ferenc – volt Gorkij - u. 52.)