palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Aszálykor a Tisza élteti a Köröst

Évtizedes időjárási adatsorok igazolják, hogy a Körös-völgy természetes nyári vízkészlete nagyon csekély, ezért a folyó ökoszisztémájának fenntartása és a hatásterületén jelentkező – elsődlegesen öntözési célú – vízigények kielégítése csak tiszai vízpótlással lehetséges. Így lényegében ilyenkor a Tisza vize folyik a Hármas-Körös medrében.

 

A vízátvezetésre a Kiskörei-tározóval gyakorlatilag egyidős Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (TIKEVIR) adja a műszaki alapot. Európa egyik legnagyobb összefüggő vízgazdálkodási rendszere kialakításának legfőbb célja ugyanis éppen az volt, hogy a vízhiányos térségek vízkészletét pótolja, végső soron összehangolt vízkormányzás révén mérsékelje az Alföldre jellemző hidrometeorológiai szélsőségek hatását. 
A négy megyére – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés – kiterjedő, 15 ezer négyzetkilométeres hatásterületű rendszer működésének legfőbb pilléreit két, meghatározó fontosságú mesterséges vízfolyás, a Keleti- és a Nagykunsági-főcsatorna, valamint a Hortobágy-Berettyó adja, az elosztható vízkészletről pedig a Tisza, illetve a Tisza-tó gondoskodik. 
Határainkon kívülről nyaranta gyakran nagyon kevés víz érkezik a Körös-völgybe, ahová a TIKEVIR több úton pótolja azt. A Tiszalöki vízlépcsőtől a Keleti-főcsatornán (tiszalöki öntözőrendszeren) keresztül másodpercenként 10,5 köbméter áramlik oda, a Kiskörei-tározóból pedig – előírás szerint 16 köbméteres fajlagos vízhozammal – a Nagykunsági-főcsatornán át jut az éltető víz a Hármas-Körösbe, illetve a főcsatorna keleti-ágán keresztül a – szintén Hármas-Körösbe torkolló - Hortobágy-Berettyóba. (Összehasonlításképp: a Hármas Körös ma reggeli vízhozama Gyománál 10,7 köbméter volt másodperceként, Kunszentmártonnál azonban már 25,5 köbméter.)
Legutóbb 2013-ban fordult elő, hogy a tartósan száraz időjárási körülmények és a kedvezőtlen hidrometeorológiai előrejelzések miatt – a vízhiány-kár enyhítésére tett KÖTIVIZIG intézkedés-sorozat végső lépéseként - korlátozni kellett a Körös-völgy ökológiai vízpótlását, amikor is az előírt, másodpercenkénti 16 köbméter helyett csak 11 köbméter víz áramlott a Tiszából – a Nagykunsági-főcsatorna keleti-ágán keresztül – a Hármas-Körösbe.