palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Egyelőre nincs szükség vízkorlátozásra

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság időben megkezdte a felkészülést az esetleges vízhiány kezelésére, ennek eredményeként pillanatnyilag 183 millió köbméter betározott vízkészlettel rendelkezik, amiből 149 milliót a Tisza-tó ad. Ez egyelőre elegendő a térségi vízigények kielégítésére, nincs szükség sem a Körös-völgyi ökológiai vízpótlás, sem pedig a gazdasági célú vízfelhasználás korlátozására.

A csapadékmentes nyárra készülve a KÖTIVIZIG egyrészt több ütemben megemelte a Tisza-tó szintjét - a Kisköre-felső vízmércén mért - 740±5 centiméteres vízállásig (a Kisköre-alsó vízmércén mért -315 cm-es vízszint tartása mellett), másrészt a maximális üzemvízszintet meghaladóan további víztöbbletet képezett a Nagykunsági-főcsatornán, annak Keleti-ágában, valamint I. számú bögéjében (a Tisza-tó és Örményes közötti szakaszán). Ezen kívül a többi vízpótló és elosztó főcsatornán is megtörtént a maximális üzemvízszintek beállítása. További szükséges lépésként a Tiszalöki és a Kiskörei erőművek átálltak zsinór üzemmódra.
Az előrelátó intézkedéseknek köszönhetően a május végi 202 millió köbméterrel szemben még mindig 183 millió köbmétert tesz ki a rendelkezésre álló vízkészlet a Közép-Tisza vidékén, ebből 149,2 milliót a Tisza-tó fogad be, 15 milliót a jelentősebb holtágak, 13,6 milliót pedig a főcsatornák tároznak.
Ez a vízkészlet pillanatnyilag elegendő, a Körös-völgyi vízpótlási feladatunknak eleget teszünk, s a működési területünkön jelentkező - az átlagos vízfelhasználáshoz képest megnövekedett - mezőgazdasági vízigényeket ki tudjuk elégíteni.
Az üzemeltető szervezetek a mezőgazdasági vízszolgáltatás maradéktalan ellátása érdekében a szükséges fenntartási és karbantartási munkákat folyamatosan végzik, gondoskodnak a vízi növényzet szabályozásáról, a vízvezető szelvény tisztításáról.
A gravitációs vízpótló útvonallal rendelkező holtágaknál a vízszint megfelelő, jellemzően a maximális üzemvízszint tartása történik. Ellenben a gravitációs vízpótlással nem rendelkező holtágak vízszintje folyamatosan apad. Leggyorsabban a Szajoli-, és a Tiszaugi-Holt-Tisza vízszintje csökken, beavatkozások nélkül a holtágból történő vízkivételek korlátozása elkerülhetetlenné válik, amelyre felhívtuk az érintett önkormányzatok figyelmét.
A mezőgazdasági vízhasználat vonatkozásában átlagosnak tekinthető 2011. első félévi 28,8 millió köbméterrel szemben 45,2 millió köbméterre emelkedett az idén, június végéig jelentkező mezőgazdaság vízigény. A növekedés egyrészt az aszályra vezethető vissza, másrészt az öntözési igény is jelentősen növekedett  térségünkben.
A térségi vízátvezetés (ökológiai vízpótlás) mennyiségileg szintén meghaladta az átlagosnak tekinthető 2011. év első félévit, amely a csatornák kihasználtságát tovább növelte. Összességében több mint 113 millió köbmétert tett ki, ebből 23 millió a Hármas-Körösbe, 68 millió pedig a Hortobágy-Berettyóba került.
Ám ha mégsem érkezik megfelelő vízutánpótlás, s a vízmérleg hiányt mutat, akkor első lépésként a Nagykunsági-főcsatorna I. bögéjében betározott többlet vízkészlet felhasználása kezdődik meg, és csak a főcsatorna üzemvízszintjének elérését követően kerülhet sor a Körös-völgyi vízpótlás korlátozására, első ütemben, másodpercenként 5 köbméteres csökkentésére.