palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Vízkorlátozás első ütemben

Mivel a Tiszán érkező vízhozam csökkenő tendenciát mutat, s az előrejelzések szerint a következő napokban sem számolhatunk jelentősebb mennyiségű csapadékra a szőke folyó vízgyűjtő területén, a Tisza-tó - Kisköre-felső vízmércén mért - 735+5 centiméteres vízállása a továbbiakban már nem tartható, ezért szükségessé vált a vízkorlátozás első ütemének végrehajtása.

 

A vízkorlátozási tervben meghatározottaknak megfelelően augusztus 10-én reggel 8 órától megkezdjük a Nagykunsági-főcsatorna I. bögéjében (a Tisza-tó és Örményes közötti szakaszán) a vízszint egy hónapja történt 20 centiméteres emelésével betározott többlet vízkészlet igénybevételét, majd az üzemvízszint elérésekor - az érkező vízhozam függvényében -, a Kiskörei Vízerőmű és a Nkfcs beeresztő műtárgyának szabályozásával, a Kisköre-felső vízmércén mért 725+5 centiméteres vízállásig, a Kisköre-alsón mért -315 cm-es alvízszint tartása mellett végezzük a vízkormányzást.
Egyelőre tehát nincs szükség a Körös-völgy ökológiai vízpótlásának korlátozására, továbbra is indokolt azonban a Kiskörei Vízerőmű zsinór üzemrendjének fenntartása az érkező vízhozam 85 százalékának átbocsátásával.