palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Csökkenő vízkészlet a Közép-Tiszán

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság rendelkezésére álló vízkészlet a múlt heti 202 millió köbméterről mostanra 195 millió köbméterre csökkent, ebből a Tisza-tóé 168 millióról 161,6 millióra. A kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet miatt a víztöbblet megteremtése érdekében a Tisza-tó nyár elején megemelt vízszintjét a továbbiakban már nem tarthattuk, így a visszaállt a szokásos 725+5 centiméteres nyári vízállás.

A KÖTIVIZIG vízkorlátozási tervében meghatározottaknak megfelelően augusztus 10-én reggel 8 órától megkezdtük a Nagykunsági-főcsatorna Tisza-tó és Örményes közötti szakaszán a vízszint egy hónapja történt 20 centiméteres emelésével betározott többlet vízkészlet igénybevételét. Mostantól a főcsatorna beeresztő műtárgyán másodpercenként 3 köbméterrel, a Jászsági-főcsatornán pedig 2 köbméterrel csökkentettük a leadandó vízhozamot. Ezzel párhuzamosan a kiskörei alvízszintet -320 cm-re állítottuk be tegnap reggeltől, és az eddigi másodpercenként 3 köbméter helyett 1,9 köbméterre mérsékeltük a kiskörei hallépcsőn átfolyó vízhozamot. Az említett, a vízkészlet optimálisabb felhasználása érdekében meghozott intézkedések a Kiskörei Vízerőmű zsinór üzemrendjének fenntartásával együtt egyelőre szükségtelenné teszik a gazdasági célú vízhasználatok és a Körös-völgy ökológiai vízpótlásának korlátozását.
Az alacsony vízállásra, valamint a kisebb hajóforgalomra tekintettel a Kiskörei Vízlépcsőnél a hajó-zsilipelések számát ma reggeltől – átmenetileg - napi kettőről egy alkalomra csökkentettük.
A Közép-Tiszán - az ország aszálynak leginkább kitett vidékén - a mezőgazdasági vízigény 62 millió köbméterre nőtt idén július 31-ig, ami 22 millió köbméterrel meghaladja a vízhasználat tekintetében átlagosnak tekinthető 2011 hasonló időszakát. (A 62 millió köbméterből 44 millió a Nagykunsági öntözőrendszerben jelentkezett.) A gyarapodás egyrészt az aszályra vezethető vissza, másrészt az öntözési igény is jelentősen nőtt a térségben.
A térségi vízátvezetés (ökológiai vízpótlás) mennyiségileg július végéig szintén meghaladta az átlagosnak tekinthető 2011 hasonló időszakát, amely a csatornák kihasználtságát tovább növelte. Összességében 168 millió köbmétert tett ki, ebből 31 millió a Hármas-Körösbe, 105 millió a Hortobágy-Berettyóba, 30 millió pedig a Millérbe került a Tisza-tóból.
A gravitációs vízpótló útvonallal rendelkező holtágaknál jellemzően a maximális üzemvízszint tartása történik, a Cserőközi-Holt-Tisza  szivornyás vízpótlása pedig folyamatban van. Ám a gravitációs vízpótlással nem rendelkező holtágak vízszintje folyamatosan apad. Leggyorsabban a Szajoli-, és a Tiszaugi-Holt-Tisza vízszintje csökken, beavatkozások nélkül az azokból történő vízkivétel korlátozása elkerülhetetlenné válik, amelyre felhívtuk az érintett önkormányzatok figyelmét.