palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Vízügyi infrastruktúra tájgazdálkodáshoz

Vízügyi infrastruktúra tájgazdálkodáshoz

Az Európai Unió és a Magyar Állam 656 millió forintos támogatásával tájgazdálkodási infrastruktúra kialakítását megalapozó csatornahálózat-fejlesztés és rekonstrukció kezdődött a közelmúltban a Hanyi-Tiszasülyi árvízszint-csökkentő tározó területén – jelentette be szeptember 22-én Szolnokon Lovas Attila, a projektgazda Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója a beruházás nyitórendezvényén, ahol beszédet mondott Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke.

 

A projekt (KEOP-2.1.3/11-2013-0005) fő célja az aszály és a belvíz okozta szélsőségek enyhítése, a vízháztartás kiegyenlítése a területen keletkező vizek fenntartható használatával, a vízutánpótlás, a vízcsere és leüríthetőség igényeit kielégíteni képes vízügyi infrastruktúra kialakításával. A fejlesztés eredményeként gyarapodnak a természetes élőhelyek, bővül a klímavédelem helyi eszköztára, a vízgazdálkodási rendszer fejlesztésével kezelhetővé válnak a táj sérülései. A környezet ökológiai állapotának javulásával pedig kedvezőbbé válnak a gazdálkodás feltételei, ezáltal annak jövedelmezősége, végső soron tehát az itt gazdálkodók életkörülményei. Megvalósulhat a sokszor hangoztatott igény: a földet arra és olyan intenzitással használják, amelyre az adott területen a legalkalmasabb.
Alapvető probléma ugyanis, hogy a - szélsőséges vízgazdálkodású talajú - terület a vízgazdálkodási rendszer anomáliái miatt időszakosan túlterhelt: belvizes időszakban – amelyek gyakran egybeesnek a tiszai árhullámokkal – hosszú (s ezért káros) vízbőség alakul ki, még száraz periódusokban a vízvesztés okoz káros vízhiányt. Az összegyűjtött belvizek nem, vagy csak jelentős költséggel emelhetők át a Tiszába.
A projekt éppen ezért a korábban megépült – mintegy 46 kilométernyi - csatornahálózat fejlesztésére és rekonstrukciójára összpontosít annak érdekében, hogy a hatásterület vízbő időszakokban minél gyorsabban és kevesebb kártétellel mentesíthetővé váljon a káros víztöbblettől úgy, hogy annak jelentős része – csapadékmennyiségben kifejezve mintegy 120 milliméter – visszatartható, „betározható” a terület erre legalkalmasabb részein. Ugyanakkor a létrehozandó infrastruktúra alkalmas arra, hogy vízhiányos időszakban csökkenteni lehessen a terület (felszíni és felszín alatti) vízvesztését. Ezen túl a kialakítandó rendszer biztosítja az öntöző csatornák folyamatos vízszinttartását, s az azokat keresztező csatornákban a vízátvezetést, ezzel a táj és a gazdálkodók igényeinek megfelelő vízpótlási lehetőség jön létre. Az ennek köszönhetően megvalósítható tájgazdálkodás elősegíti a természetesebb tájszerkezet kialakulását. A fejlesztés így hozzájárul az EU Víz-keretirányelvben rögzített legfontosabb célok megvalósulásához, így a vizes élőhelyek védelméhez, a vízkészletek fenntartható használatának elősegítéséhez. A projektben részt vevő csatornák kotrásával, műtárgyainak átépítésével, új létesítésével, így a megfelelő lefolyási viszonyok kialakításával az árvízi tározó leürítése után a tájgazdálkodási igényeknek megfelelő vízkormányzás, vízvisszatartás valósul meg, utóbbi 2,8 millió köbméter tesz ki. Az érintett csatornák: 12-28. számú csatorna, 28. sz. csatorna, 29. sz. csatorna, S-1 sz. (61.sz.) csatorna, J-II-1 sz. öntözőcsatorna J-II-2 sz. öntözőcsatorna, J-II-2-1 sz. öntözőcsatorna. A fejlesztés része a Tiszasülyi szivattyútelep rekonstrukciója, amely a térségben keletkezett belvizet emeli át a főbefogadóba.  
A beruházással megvalósul mindhárom cél, az árvízi tározó üzemrend utáni gyors leürítés, a területen kialakuló belvíz összegyűjtése és főbefogadóba emelése, valamint a vízvisszatartás. A projekt révén megtörténik tehát az árvízvédelmi, ökológiai és gazdálkodási célok összehangolása.
A munkaterületet a KÖTIVIZIG augusztus 13-án adta át a kivitelezőknek (Békés Drén Kft., Ganz-Vízgép Kft.), a munkálatok befejezésének határideje ez év november 30.