palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Félidőben az őszi felülvizsgálat

Félidőben az őszi felülvizsgálat

A vizek kártételei elleni védekezésről és a vízkár-elhárítási művek felülvizsgálatáról szóló jogszabályok értelmében a vízügyi igazgatóságok minden évben szeptember és november között végzik el a vízkár-elhárítási létesítményeik szemléjét. Ennek során kiemelt figyelem irányul a védművek, műtárgyak, létesítmények állapotára, valamint az elektromos és gépészeti berendezések üzemképességére.

Habár a KÖTIVIZIG felkészülése vízkár-elhárítási szempontból folyamatos, az őszi felülvizsgálatok alkalmat teremtenek a védművek állapotának értékelésére, az elvégzett feladatok elemzésére, a továbbiakban szükséges intézkedések meghatározására, valamint a rekonstrukciós és fejlesztési igények összegzésére. 
A felülvizsgálatokat az egyes vízügyi szakterületeknek megfelelően (például árvízvédelem, folyógazdálkodás, folyami nagyműtárgyak, belvízvédelem, sík- és dombvidéki vízrendezés, vízgazdálkodás, felszíni- és felszín alatti vizek, vízrajz, stb.), a létesítmények ellenőrzése keretében végzik el (árvízvédelmi töltések, csatornák, zsilipek, szivattyútelepek, jégtörőhajók, védelmi anyagok, -eszközök, -gépek, stb), ezen túlmenően aktualizálják a szervezeti beosztásokat is. Természetesen a múlt év eleje óta átvett, korábban társulati vagy önkormányzati kezelésben lévő vízgazdálkodási művek is górcső alá kerülnek.
Jelenleg félidőben tart ez a munka a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon. Az őszi felülvizsgálat keretében a szakemberek többek között ellenőrzik a KÖTIVIZIG üzemeltetésében lévő mindhárom új árvízi tározó földműveinek, műtárgyainak állapotát, és zsilipmozgatási próbát is végeznek az üzembiztonság garantálása érdekében. Az ellenőrzés kiterjed a véderdő állapotára, a földművek fűborítottságára, a töltéstartozékok meglétére is.