palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Megfelelő a védképesség a Közép-Tiszán

Megfelelő a védképesség a Közép-Tiszán

Mind az ár- és belvízvédelmi művek, mind a vízpótló- és vízszétosztó létesítmények állapota megfelelő a Közép-Tisza vidékén, a KÖTIVIZIG szakemberei pedig felkészültek az esetlegesen adódó védekezési feladatok ellátására – derült ki november 19-én Szolnokon, az őszi felülvizsgálatok tapasztalatait kiértékelő értekezleten.

A vizek kártételei elleni védekezésről és a vízkár-elhárítási művek felülvizsgálatáról szóló jogszabályok értelmében a vízügyi igazgatóságok minden évben szeptember és november között végzik el a vízkár-elhárítási létesítményeik szemléjét. Ennek során kiemelt figyelem irányul a védelmi művek, műtárgyak, létesítmények állapotára, beleértve az elektromos és gépészeti berendezések üzemképességét is.
Habár a KÖTIVIZIG felkészülése a vízkár-elhárítási feladatokra folyamatos, az őszi felülvizsgálatok alkalmat teremtenek az elmúlt időszakban elvégzett feladatok elemzésére, a továbbiakban szükséges intézkedések meghatározására, valamint a rekonstrukciós és fejlesztési igények összegzésére.
Az árvízvédelmi és folyószabályozási művek sorában a védképességet közvetlenül veszélyeztető, ezért azonnali beavatkozást igénylő jelenséget, hiányosságot nem találtak a szakemberek, sőt, a művek állapota – köszönhetően az utóbbi években megvalósult új beruházásoknak és a kiterjedtebb fenntartási munkálatoknak - tovább javult. A tavaly átadott két nagy árvízvédelmi fejlesztés (Szolnok, Hármas-Körös) után ebben az évben – ugyancsak európai uniós támogatással - összesen mintegy 11 kilométer hosszan erősítették meg a korábbi árvízvédekezések tapasztalatai alapján meggyengült töltésszakaszokat térségünkben.
A belvízvédelmi szemlék alkalmával a szakemberek bejárták az igazgatóság kezelésében lévő csatornahálózat meghatározó helyeit és műtárgyait, ellenőrizték a szivattyútelepeket és csatornaőr-telepeket. A KÖTIVIZIG által fenntartott és működtetett csatornahálózat a korábbi 1200 kilométerről – az eddig vízgazdálkodási társulati és önkormányzati kezelésben lévő, állami tulajdonú vízrendezési és vízhasznosítási művek átvételével – több mint 4000 kilométerre nőtt, hatalmas feladatot róva ezzel az igazgatóságra. Az idén elvégzett preventív beavatkozásoknak, a többlet költségvetési forrásoknak, a közfoglalkoztatásnak, s nem utolsó sorban a vízszolgáltatás zavartalansága érdekében történt gaztalanítási és kotrási munkáknak köszönhetően azonban a belvízvédelmi művek fenntartása magasabb szinten valósult meg, mint a korábbi években.