palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Befejezés előtt a kerékpárút építése

Befejezés előtt a kerékpárút építése

Hamarosan végez a kivitelező a felső aszfaltréteg leterítésével Szolnok és Tószeg között, a Tisza töltésének koronáján kialakított, majdnem 4 kilométer hosszúságú kerékpárúton. A beruházást a szolnoki árvízvédelmi fejlesztési - európai uniós - projekt (amelynek köszönhetően az új belvárosi támfal is épült) pénzügyi keretének 350 millió forintos kiegészítése tette lehetővé.

A Tisza jobb parti árvízvédelmi töltésén (57+407-61+258 töltéskilométer közötti szakaszon) Szolnoktól, a 4-es (elkerülő) főúttól a kőröstetétleni út leágazásig húzódó, 3 784 méter hosszú, 3 méter szélességű bicikliút kavics és zúzottkő alapra terített kötő, illetve kopó rétegű aszfaltburkolatot kapott. Megépült továbbá összesen 1200 méter hosszú – többek között a 4612-es számú úttal kapcsolatot biztosító, kizárólag kerékpáros felvezetést szolgáló, 2 méter széles – töltésfeljáró, valamint ahol arra szükség volt, a vízoldal felé kiszélesítették a gátat a kivitelezők (KÖTIVIÉP’B Kft., Hídépítő Speciál Kft., Duna Aszfalt Kft.).
A kerékpárút elkészülte után az EuroVelo Lappföldtől Athénig vezető 11. számú útvonalának egy szakaszát alkotja majd. Ezáltal térségünkben – a tervezett töltésáthelyezéssel érintett Doba és Szolnok közötti szakasz kivételével - Poroszlótól a szolnoki Sasi-kanyarig aszfaltozott töltéskoronán kerekezhetnek a „guruló” természetjárók.
Ezzel a beruházással 238 kilométerre nőtt a burkolt töltésszakaszok együttes hossza az igazgatóság működési területén, amely elősegíti az árvízi védekezést, s nem utolsósorban kerékpárútként is használható.