palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Víz alatt 13 ezer hektár a Közép-Tiszán

Víz alatt 13 ezer hektár a Közép-Tiszán

Tovább növekedett az elöntött területek nagysága az Alföld középső részén, jelenleg megközelítően 13 ezer hektárt borít belvíz. A KÖTIVIZIG másodfokú készültséget tart fenn a kiskörei, a kunhegyesi, a karcagi, a kisújszállási, a mezőtúri, a jászkiséri és a ceglédi belvízvédelmi szakaszokon, elsőfokú a készenlét a cibakházi, ma reggel 8 órától pedig a tiszakécskei szakaszon.

Az elmúlt 24 órában kismértékben súlyosbodott a belvízhelyzet a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén. Az elöntött terület 12 890 hektárra nőtt, aminek döntő hányadát Jász-Nagykun-Szolnok megyében regisztráltuk. Miután folyóink áradása miatt a torkolati zsilipeket le kellett zárni, megszűnt a gravitációs vízelvezetés lehetősége, ezáltal emelkedett az átemelt vízmennyiség is. A csatornák terhelésének csökkentése érdekében 31 stabil szivattyútelep és egy mobil szivattyúállás együttesen mintegy 1,7 millió köbméter vizet juttatott a befogadókba. A védekezés egyre több munkaerőt igényel, tegnap a KÖTIVIZIG 68 dolgozója vett részt a belvízmentesítésben.
Az önkormányzatok közül elsőfokú készültség mellett védekezik Fegyvernek és Tomajmonostora, míg Pusztamonostoron másodfokú a belvíz miatt elrendelt készenlét.