palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Csapadékosan indult az idei esztendő

Csapadékosan indult az idei esztendő

Januárban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területére átlagosan 73,7 milliméter csapadék hullott, ami a sokéves havi átlag két és félszerese. Az év első hónapjában az abszolút minimumhőmérséklet mínusz 12,1 Celsius fok volt, de tavaszt idéző 11,8 fokot is mértünk.

Jelentős területi szélsőségeket mutatnak a januári csapadékadatok. A KÖTIVIZIG területi átlagában 73,7 milliméter hullott, ami 44,5 milliméterrel haladja meg a sokéves havi átlagot. Ezen belül különösen nagy mennyiség áztatta Jászberény térségét, ahol 147,8 milliméter esett (ennek fele 3 napon, 8-9-10-én). Ez a januári érték jóval több, mint az év első négy hónapjában szokásos, hosszú távú adat, a I-IV. havi sokéves átlag ugyanis 124,7 mm.
Jellemzően 60-70 milliméter hullott az igazgatóság területére, Szolnokon és Mezőtúron azonban „csak” 52,7, illetve 50,1 milliméter.
Idén januárban 24 fokos hőingást tapasztalhattunk. A leghidegebb 4-én volt, amikor mínusz 12,1 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála, ami 1,3 fokkal hidegebb, mint a tavalyi abszolút minimum. Zord körülményeket, amikor mínusz 10 foknál is hidegebbet mérhettünk, öt napon keresztül érezhettünk.
Ugyanakkor a hónap vége felé már-már a tavaszt köszönthettük, miután 28-án 11,8 fokra melegedett föl a levegő. A januári átlaghőmérséklet mínusz 1 fokot ért el, ami 0,4 fokkal magasabb a sokéves havi átlagnál. (A sokéves havi maximum egyébként 16,9 fok, a minimum pedig mínusz 24.8 fok.)