palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Belvíz: elöntés 12 ezer hektáron

Belvíz: elöntés 12 ezer hektáron

A hétfő reggeli adatok szerint 12,1 ezer hektárt borít víz a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén. Jelenleg pontszerű I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi, a cibakházi és a mezőtúri védelmi szakaszokon, ugyanakkor pontszerű II. fokú a készenlét a jászkiséri szakaszon. Ezen kívül II. fokú területi készültség van érvényben a karcagi, a kisújszállási, valamint a kiskörei szakaszokon.

Az elöntött terület nagysága pillanatnyilag 12 150 hektár, ebből 4600 hektár vetés, 2850 hektár szántó, 2900 hektár pedig gyep. A teljes vízborítás megközelítően kétharmadát Jász-Nagykun-Szolnok megyében regisztráltuk, ugyanakkor a védelmi szakaszok közül a legnagyobb – 4800 hektárt kitevő - belvizes terület Kisköre térségében, azaz Heves megye déli részében található.
Miután folyóink vízszintjének emelkedése miatt a torkolati zsilipeket le kellett zárni, megszűnt a gravitációs vízelvezetés lehetősége. A csatornák terhelésének csökkentése érdekében az elmúlt 24 órában 40 stabil szivattyútelep és 3 mobil szivattyúállás együttesen mintegy 1,2 millió köbméter vizet juttatott a befogadókba. A főcsatornák teltsége 70-80 százalékos.
A belvízi védekezésben tegnap az igazgatóság 68 dolgozója vett részt. Legfontosabb feladatuk hétvégén is a folyamatos szivattyúzás, a csatornák, műtárgyak állapotának ellenőrzése, valamint az elöntéssel érintett területek bejárása.