palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 15.

KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 15.

Hidrometeorológia:

Az elmúlt nap a Felső-Tisza vízgyűjtőjén helyenként 10 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék is hullott.
A tegnapi csapadék és a hóolvadás újabb vízszintemelkedéseket okozott a Tiszán és a mellékfolyókon. A jelenlegi áradás Dombrádig megfordította a folyó apadását. A ma reggeli megfigyelések alapján a Tisza Dombrádig árad, Tiszabercel - Tiszapalkonya között apad,  Tiszakeszi - Tiszaroff között árad, alatta alig változik, illetve lassan apad.


A Közép-Tiszán, ma reggel Tiszafürednél 630 cm áradó, Kisköre-alsónál 704 cm (II. fok 700 cm) áradó, Szolnoknál 751 cm (II. fok 750 cm), Tiszaugnál 650 cm, apadó jellegű volt a vízállás. Az apadás várható üteme a Szolnok alatti szakaszon az elkövetkezendő nap során 1-6 cm lesz.

A Zagyva-Tarna, illetve a  Hármas-Körös végig apad.
A Hortobágy – Berettyó felső és középső szakaszán alig változó, kismértékben apadó vízállásokat figyelhetünk meg. Az alsó szelvényekben a Hármas-Körös lassú apadása alakítja a vízfolyás vízjárását. Borznál ma reggel 372 cm (III. fok 350 cm) apadó, Mezőtúr-Árvízkapunál 602 cm (I. fok 600 cm), apadó volt a vízállás.

A Tisza középső és alsó szakasza jégmentes, a Zagyván Szolnok fölött jégmentes, a torkolati szakaszon 1/4 részben áll a jég.

 

Árvízvédelem:

Működési területünkön I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben mintegy 500 km hosszon:

A Zagyva mentén Szolnok és Jászberény között
A Hármas-Körös jobb partján Csongrádtól a Mezőtúr-Árvízkapuig tartó szakaszon
A Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád között

Továbbra is III. fokú a készültség a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás között.

A Tisza-tó menti szakaszon továbbra is I. fokú jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Kiskörei vízlépcső védelme érdekében.

Árvízvédekezési munkálatok:

Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén az elmúlt 24 órában 231 fő vett részt a védekezésben.
A szivárgó és fakadóvizek átemelése érdekében folyamatosan szivattyúzunk az őrházaknál, Tiszasüly belterületén, a tiszaburai templomnál, valamint a Tiszakürti és a Tőkefoki szivattyútelepnél, illetve az elöntött területek vízmentesítése érdekében a Gyova-Mámai holtágnál is. Szolnokon a Répa utcánál a mentett oldali szivárgó- és fakadóvízet 2 db záporszivattyúval emeljük át a Tiszába, emellett a Szolnoki önkormányzat 1 db szivattyúval végez vízátemelést a területen. Tiszabura határában a Piroskai átemelőnél 2 db diesel mobil szivattyút biztosít a Katasztrófavédelem, melyet a tiszaburai önkormányzat üzemeltet.

Belvízvédelem:

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék hatására a KÖTI-KÖVIZIG területén mintegy 850 hektárral nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 65 200 hektárt borít belvíz. Az elöntés a Jászberényi és a Kunhegyesi szakaszokon meghaladja a korábban regisztrált maximális értékeket. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az elöntött területek nagysága jelenleg összesen 55 755 hektár.
Továbbra is II. fokú a belvízvédelmi készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn. Az elmúlt 24 órában 43 stabil és 31 mobil szivattyútelep összesen csaknem 5,5 millió m3 vizet emelt át a befogadók irányába. A főcsatornák teltsége 80-100%-os.
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 185 fő vett részt. A szivattyútelepek üzemeltetésén és a preventív munkavégzéseken túl vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat, a csatornák és a műtárgyak ellenőrzését végzik. A belvíz elleni fokozott védekezéshez segítségül a társigazgatóságok (FETI-KÖVIZIG Nyíregyháza, KDT-KÖVIZIG Székesfehérvár) biztosítanak szivattyút.
A lakott területek mentesítése érdekében a Zagyva mentén: Újszász, Alattyán, Jánoshida, Jászkisér, Jászalsószentgyörgy és Jászdózsa önkormányzatának biztosítunk szivattyút a belterületi védekezéshez. Jászalsószentgyörgy belterületén folyik a záportározók vizének átemelése a közeli belvízcsatornába. A Jászkiséri szakaszon lévő Csátés belvízcsatornán 3 db esésnővelő szivattyút üzemeltetünk és folytatjuk a csatornán a vízfolyási akadályok eltávolítását.
A Jásztelek-Jászapáti műutat a vízátfolyások miatt a Jásztelki önkormányzat lezáratta. Továbbra is vízátfolyások tapasztalhatók Örményes belterületén, valamint a Fegyvernek és a 34. számú főutat összekötő műúton, amelyet a Fegyverneki polgármester lezáratott a forgalom elől. Belvizi elöntés veszélyezteti a Kétpó-Mezőtúr közötti 4632 sz. közlekedési utat és az Abádszalók-Pusztataskony közötti műút mellett felgyülemlett víz is elérte az útpatka szélét.
Kiskörén és Sarudon az önkormányzat, Tiszafüred-Örvény településen a tűzoltóság szivattyúzást végez.  Abádszalók önkormányzata rendkívüli készültséget rendelt el, az Abádszalóki Köztestületi Tűzoltóság szivattyúzást végez a településen, illetve Tiszaburán.
Mezőtúr önkormányzatának kérésére segítségnyújtásként 500 db homokzsákot adtunk át a belterületi védekezéshez. A Kunhegyeshez közeli V-II-6-os belvízcsatorna kotrását folytattuk, a kotrás hatására a belvízcsatorna mentén a vízborítások kezdenek a csatorna medrébe folyni. A Szajoli önkormányzat és a Mezőtúri VGT folytatta a kezelésükben lévő holtágak szivattyús vízszintcsökkentését a belvízbefogadó képesség javítása érdekében. 

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú készültségben védekezik, folytatják a Máma-Tőkefoki, a Kungyalu I. és az Álomzugi I. csatornák kotrását. A Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn. Szivattyútelepeik fokozott üzemeltetésével segítik a lakott területeket és a közutakat veszélyeztető belvíz elleni védekezést.
A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 12 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Tiszaörs, Jászladány, Tószeg, Jászboldogháza, Jászkisér, Pusztamonostor, Kisköre, Kétpó, Abádszalók, Jászapáti). 29 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Jásztelek, Vezseny, Hevesvezekény, Kunhegyes, Mezőtúr, Nagyrév, Jászalsószentgyörgy, Tiszaföldvár, Örményes, Sarud, Tiszaug, Mezőhék, Csemő, Kocsér, Kunszentmárton, Albertirsa), míg 10 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske, Cegléd, Kunmadaras, Újszilvás és Nyársapát) III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Gyenge hidegfront vonul át ma felettünk: lényegesen azonban nem változik időjárásunk, folytatódik a januári tavasz. A lehulló csapadék mennyisége vasárnap reggelig csupán a Felső-Tiszán érheti el az 5 mm-t. A front elvonultával anticiklon épül fel térségünkben, ezért csapadékmentes időre lehet számítani. Keddtől ismét változik időjárásunk: előbb kissé hűvösebb levegő szivárog a medencébe, majd a hét közepén, a hét második felében markáns hidegfront érkezik, jelentősen visszaesik a hőmérséklet, visszatér a tél. Több helyen várható havazás, hózápor, eleinte eső is, de 5 mm-t meghaladó csapadékmennyiség sehol sem valószínű. A 0 fok magassága a jövő hét közepétől jelentősen csökken, addig többnyire 1500-3000 m között változik.

Lovas Attila

igazgató, védelemvezető