palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 16.

KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 16.

Hidrometeorológia:

Az elmúlt nap a Felső-Tisza vízgyűjtőjén helyenként területi átlagban 7,1 mm csapadék esett. Az elmúlt napokban lehullott csapadék és a hóolvadás újabb vízszintemelkedéseket okozott a Tiszán és a mellékfolyókon. A jelenlegi áradás Tokajig megfordította a folyó apadását. A ma reggeli megfigyelések alapján a Tisza Tokajig árad, alatta alig változik, illetve lassan apad. A Közép-Tiszán, ma reggel Tiszafürednél 631 cm áradó, Kisköre-alsónál 705 cm (II. fok 700 cm) áradó, Szolnoknál 750 cm (II. fok 750 cm), Tiszaugnál 644 cm, apadó jellegű volt a vízállás. Az apadás várható üteme a Szolnok alatti szakaszon az elkövetkezendő nap során 1-6 cm lesz.


A Zagyva-Tarna és a  Hármas-Körös végig apad.
A Hortobágy – Berettyó felső és a középső szakaszán alig változó, kismértékben apadó vízállásokat figyelhetünk meg. Az alsó szelvényekben a Hármas-Körös lassú apadása alakítja a vízfolyás vízjárását. Borznál 370 cm (III. fok 350 cm) apadó, Mezőtúr-Árvízkapunál 592 cm (I. fok 600 cm), apadó volt a ma reggeli vízállás.
Ma reggel a Tisza középső és alsó szakasza, valamint a Zagyva jégmentes volt.

 

Árvízvédelem:

Működési területünkön I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben mintegy 500 km hosszon:

A Zagyva mentén Szolnok és Jászberény között
A Hármas-Körös jobb partján Csongrádtól a Mezőtúr-Árvízkapuig tartó szakaszon
A Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád között

Továbbra is III. fokú a készültség a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás között.

 

Árvízvédekezési munkálatok:

Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén az elmúlt 24 órában 218 fő vett részt a védekezésben.
Folytatódik a szivárgó- és fakadóvizek szivattyús átemelése az őrházaknál, Tiszasüly belterületén, a tiszaburai templomnál, valamint a Tiszakürti és a Tőkefoki szivattyútelepnél, illetve az elöntött területek vízmentesítése érdekében a Gyova-Mámai holtágnál A  Mirhó-Kisfoki VGT 2 db diesel mobil szivattyút üzemeltet a Tólaposi csatorna szivattyúállásánál. Tiszabura határában a Piroskai átemelőnél 2 db diesel mobil szivattyút biztosít a Katasztrófavédelem, melyet a tiszaburai önkormányzat üzemeltet.

Belvízvédelem:

Az elmúlt 24 órában a belvízi elöntés nagysága meghaladta a 2000-ben mért maximumot (70 100 ha), KÖTI-KÖVIZIG területén jelenleg mintegy 73 300 hektár van víz alatt, amelyből több mint 50 ezer ha mezőgazdasági terület. A legnagyobb elöntés a Jászberényi, Ceglédi, Kunhegyesi és Kisújszállási szakaszokon mérhető, ahol az elöntés meghaladja a korábban regisztrált maximális értékeket.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 64 355 hektárt borít belvíz, ami a megye területének mintegy 11 %-a.
Továbbra is II. fokú a belvízvédelmi készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn. Az elmúlt 24 órában 42 stabil és 31 mobil szivattyútelep összesen csaknem 5,4 millió m3 vizet emelt át a befogadók irányába. A mobil szivattyúkkal átemelt vízmennyiség megközelíti a napi 1 millió m3-t. A főcsatornák teltsége 80-100%-os.
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 188 fő vett részt. A védekezéshez segítségül a társigazgatóságok (FETI-KÖVIZIG Nyíregyháza, KDT-KÖVIZIG Székesfehérvár) biztosítanak szivattyút.
Védekezési beavatkozások: A lakott területek mentesítése érdekében Újszász, Alattyán, Jánoshida, Sarud, Jászkisér, Jászalsószentgyörgy, Jászdózsa  önkormányzata szivattyúzást végez, amelyhez segítségnyújtásként Igazgatóságunk szivattyút biztosít. Kiskörén, Tiszaburán, Tiszaszentimrén, Tiszaszőlősön és Abádszalókon is szivattyúzással védekeznek a belterületi elöntések ellen. Mezőtúr önkormányzatának kérésére segítségnyújtásként 500 db homokzsákot adtunk át a belterületi védekezéshez. A folyamatos vízátfolyások miatt az illetékes önkormányzatok lezáratták a Jásztelek-Jászapáti közötti utat, valamint a Fegyvernek és a 34. számú főutat összekötő műutat. Továbbra is belvízi elöntés veszélyezteti a Kétpó-Mezőtúr közötti 4632 sz. közlekedési utat, és az Abádszalók-Pusztataskony közötti műutat. 
A Jászkiséri szakaszon lévő Csátés belvízcsatornán 3 db esésnövelő szivattyút üzemeltetünk és folytatjuk a csatornán a vízfolyási akadályok eltávolítását. A Tisza apadása hatására a Közös főcsatornán és a Gerje-Perje csatornák alsó szakaszán a zsilipek nyitását végeztük a csatornák vízszintjének csökkentése érdekében. A Kunhegyeshez közeli V-II-6-os belvízcsatorna kotrását folytattuk, illetve a kitelepített mobil szivattyúkat folyamatosan üzemeltetjük. A Szajoli önkormányzat folytatta a kezelésében lévő holtág szivattyús vízszintcsökkentését a belvízbefogadó képesség javítása érdekében.  A társulati kezelésben lévő Eresztőhalmi csatornát 100%-an benőtte a vízinövényzet, ezért a csatornában felgyülemlett belvíz kiöntött a mellette lévő földútra és szántóra.
A vízgazdálkodási társulatokkal közösen próbálunk megoldást találni a kezelésükben lévő csatornák állapotának és befogadó képességének javítása, valamint a további elöntések megakadályozása érdekében.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú készültségben védekezik, folytatják a Máma-Tőkefoki, a Kungyalu I. és az Álomzugi I. csatornák kotrását. A Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn. Szivattyútelepeik fokozott üzemeltetésével segítik a lakott területeket és a közutakat veszélyeztető belvíz elleni védekezést.

A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 13 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Tiszaörs, Jászladány, Tószeg, Jászboldogháza, Jászkisér, Pusztamonostor, Kisköre, Kétpó, Abádszalók, Jászapáti, Tiszaszentimre). 29 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Jásztelek, Vezseny, Hevesvezekény, Kunhegyes, Mezőtúr, Nagyrév, Jászalsószentgyörgy, Tiszaföldvár, Örményes, Sarud, Tiszaug, Mezőhék, Csemő, Kocsér, Kunszentmárton, Albertirsa), míg 10 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske, Cegléd, Kunmadaras, Újszilvás és Nyársapát) III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

A jövő hét elején csendes, nyugodt, enyhe, alapvetően csapadékmentes időre van kilátás. A hét közepén északnyugat felől egy hidegfront érkezik, ami eleinte kisebb esőt, záport, majd hózáport okoz. A csapadék mennyisége az Alpok egyes vízgyűjtőin haladhatja meg az 5 mm-t. A front mögött érkező hideg levegő hatására csökken a hőmérséklet, a hét végén téli idő várható számottevő csapadék nélkül. Ezt követően egy mediterrán ciklon hatására csapadékosabbra fordul az idő, főként havazásra kell számítani.
A 0 fok magassága kezdetben többfelé meghaladja a 2000 m-t, majd a jövő hét közepétől jelentősen csökken.

Lovas Attila

igazgató, védelemvezető