palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

A Tisza árhulláma már elérte a Közép-Tisza vidékét, I. fokú a készültség a Kisköre alatti szakaszon Fegyvernek, illetve Doba térségéig. Árad a Hortobágy-Berettyó is, emiatt tegnap 18 órától II. fokúra emeltük az árvízvédelmi készültség szintjét Berekfürdő és Túrkeve között. A Zagyva jelenlegi apadásának köszönhetően ugyanakkor tegnap estétől I. fokúra mérsékeltük a készültséget a folyó mentén Jászberény és Szászberek között.

A belvízzel borított terület nagyság alig változott az elmúlt napon, mindössze 50 hektárral nőtt a vízborítás a Közép-Tisza vidékén. Jelenleg 23 550 hektár van víz alatt, amiből 8 650 hektár vetés, 5 400 hektár szántó. A teljes vízborításból 15 650 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok, 6 ezer hektárt Heves, 1 200 hektárt Pest, 450 hektárt Bács-Kiskun, 250 hektárt pedig Csongrád megyében regisztráltuk.
Jelenleg I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszokon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Az elmúlt 24 órában 61 stabil szivattyútelep és 18 mobil szivattyúállás együttesen 4,4 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A belvízi védekezésben tegnap 186 fő vett részt, köztük 128 gépész. A munkát továbbra is segíti a társ vízügyi igazgatóságunk, a győri székhelyű ÉDUVIZIG 24 gépésze és egy műszaki irányítója.  Az önkormányzatok közül I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Fegyvernek, Jászkisér, Túrkeve és Kétpó, míg II. fokban védekezik Sarud, Jásztelek, Cegléd és Kunszentmárton.

A Zagyva apadásának köszönhetően tegnap este 18 órától I. fokúra mérsékeltük a készültséget a folyó mentén Jászberény és Szászberek között. A folyó vízállása ma reggel 7 órakor Jászteleknél 431 cm volt (II. fok 450 cm). Ezzel ellentétben a Hortobágy-Berettyón a borzi vízmércénél a vízszint tegnap estére megközelítette a II. fokú készültség szintjét (300 cm), ezért este 18 órától II. fokúra emeltük az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy–Berettyón Túrkeve és Berekfürdő között. A Tiszán tegnap óta szintén I. fokú a készültség a folyó bal partján Kiskörétől Fegyvernekig, a jobb parton pedig Kiskörétől Dobáig. A Tisza vízállása ma reggel Kisköre alsónál 615 cm (I. fok 600 cm), Szolnoknál 593 cm (I. fok 650 cm) volt. A jelenlegi árhullám tetőzése Kiskörén február 23-án várható 695+-20 centiméteres vízállással, Szolnokon pedig az ezt követő napon, 680+-20 centiméteres vízszinttel. 

Az elkövetkező napokban is marad a csapadékos időjárás. A Zagyva-Tarna vízrendszerben a következő 24 órában még 8 mm közeli csapadék várható területi átlagban. Ez a csapadékzóna fokozatosan áthelyeződik a Felső-Tisza vízgyűjtőjére és ma éjszakától egy nap alatt 10 mm-t meghaladó csapadék valószínű a Felső-Tisza vízgyűjtőjén.