palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Egyre kisebb az elöntött terület

Egyre kisebb az elöntött terület

A kedvező időjárási körülmények és a folyamatos szivattyúzás eredményeként újabb 400 hektárral csökkent az elöntött terület nagysága a Közép-Tisza vidékén, jelenleg 14 800 hektárt borít belvíz a térségben. Árvízvédelmi készültség már csak a Hortobágy-Berettyó jobb partján szükséges, Berekfürdőtől Túrkevéig.

A februárban jellemző, 20 ezer hektárt meghaladó elöntés mostanra jelentősen mérséklődött, a csütörtök reggeli összesítés szerint 14 800 hektárra csökkent a víz borította terület nagysága a Közép-Tisza vidékén. Ebből 5350 hektár őszi vetés, 3250 hektár pedig szántó. A Jászkunságban még 9600 hektárt ural a belvíz, a KÖTIVIZIG Heves megyei területén 3450 ezer hektár, a Pest megyei részen 1050 hektár, Bács-Kiskunban 450 hektár, Csongrád megyét érintő területünkön pedig 250 hektár elöntést tapasztaltunk. Változatlanul I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi, a tiszakécskei és a mezőtúri szakaszokon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Számottevően lecsökkent az átemelt vízmennyiség is. Az elmúlt 24 órában 34 stabil szivattyútelep és 8 mobil szivattyú együttesen mintegy 1,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadó csatornákba, illetve folyókba. A belvízi védekezésben az elmúlt nap folyamán 119 fő vett részt, köztük 92 gépész.
Az önkormányzatok közül jelenleg I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jászkisér, Túrkeve, Örményes és Abony, II. fokban védekezik Mezőhék és Jásztelek. Továbbra is a legmagasabb, III. fokú a készültség Fegyverneken.
Folytatódott folyóink apadása, a Tisza vízállása ma reggel 8 órakor Kisköre-alsónál 469, Tiszaroffnál 535, Szolnoknál, 553, Tiszaugnál pedig 472 centimétert mutatott. A Zagyva vízszintje ma reggelre Jászteleknél 289 centiméterre csökkent. A Hármas-Körös vízmércéin ugyancsak apadás figyelhető meg, Szarvasnál 530 centimétert, Kunszentmártonnál pedig 569 centimétert mértünk ma reggel. A jelentős mennyiségű belvizet befogadó Hortobágy-Berettyón Borznál 290 centiméteren stagnál a vízállás, ami indokolja az I. fokú az árvízvédelmi készültség fenntartását a folyó jobb partján Berekfürdőtől Túrkevéig, mintegy 52 kilométer hosszúságban.