palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Felére csökkent a belvizes terület

Felére csökkent a belvizes terület

A folyamatos szivattyúzás és a kedvező időjárási feltételek együttes hatásaként 11 ezer hektárra csökkent az elöntött terület nagysága a Közép-Tisza vidékén, ami kevesebb, mint fele a múlt hónapban tapasztalt maximális vízborításnak. Szombat délutántól első fokúra csökkenthettük a készültséget a cibakházi, hétfő délelőttől pedig a jászkiséri belvízvédelmi szakaszon.

A hétfő reggeli összesítés szerint 11 100 hektárra csökkent az elöntött terület nagysága térségünkben. Ebből 4000 hektár őszi vetés, 2500 hektár pedig szántó. A Jászkunságban 7700 hektárt foglal el a belvíz, a KÖTIVIZIG Heves megyei területén 2250 ezer hektár, a Pest megyei részen 650 hektár, Bács-Kiskunban 300 hektár, Csongrád megyét érintő területünkön pedig 200 hektár elöntést regisztráltunk. A tavaszias idő beköszöntével az elmúlt napokban több helyszínen mérsékelhettük a védelmi készültséget, illetve a jászberényi szakaszon meg is szüntethettük. Jelenleg I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi, a tiszakécskei, a cibakházi, a mezőtúri – és ma 10 órától – a jászkiséri szakaszokon, ám továbbra is II. fokú a készültség a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási és a kiskörei szakaszokon. Számottevően lecsökkent az átemelendő vízmennyiség, ezért kisebb gépi kapacitás elegendő a védekezéshez. Az elmúlt 24 órában 26 stabil szivattyútelep és 4 mobil szivattyú együttesen mintegy 860 ezer köbméter vizet emelt át a befogadó csatornákba, illetve folyókba. Emellett az elöntött területekről növekvő mennyiségű víz - tegnap 244 ezer köbméter - gravitációs elvezetése vált lehetővé. Ennek megfelelően csökken a belvízi védekezésben dolgozók száma, az elmúlt nap folyamán 60 fő vett részt, köztük 39 gépész. Munkatársaink folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, az esetleges hibák kijavítását, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását.
Az igazgatóságunkhoz beérkezett adatok alapján az önkormányzatok közül I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Túrkeve, Örményes, II. fokban védekezik Mezőhék és Jásztelek. Továbbra is a legmagasabb, III. fokú a készültség Fegyverneken.
Folyóink folyamatosan apadnak, már csak a jelentős mennyiségű belvizet befogadó Hortobágy-Berettyón szükséges az I. fokú az árvízvédelmi készültség fenntartása a folyó jobb partján, Berekfürdőtől Túrkevéig, mintegy 52 kilométer hosszúságban. Borznál ma reggel 271 centimétert mutatott a vízmérce (I. fok: 250 cm).