palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Ötezer hektárra szorult vissza a belvíz

Ötezer hektárra szorult vissza a belvíz

A térségünkben szerdán lehullott pár milliméternyi csapadék nem fordította meg a kedvező trendet, így a gazdálkodóktól egyre kisebb területet hódít el a belvíz. Folyóink vízállása lehetővé teszi a - torkolati zsilipeken keresztüli - gravitációs vízelvezetést, ezért szivattyúzásra már csak néhány helyen van szükség. Ennek megfelelően tegnap a kunhegyesi, a cibakházi és a kisújszállási szakaszon is megszüntethettük a belvízvédelmi készültséget.

A csütörtök reggeli összesítés szerint 5100 hektárra csökkent az elöntött területek nagysága a Közép-Tisza vidékén, ebből 1500 hektár őszi vetés, 1050 hektár pedig szántó. A KÖTIVIZIG működési területén belül a legnagyobb vízborítás továbbra is Jász-Nagykun-Szolnok megyében tapasztalható. Kedden megszűnt a belvízvédelmi készültség a kiskörei, a jászkiséri és a tiszakécskei szakaszokon, szerdán délután pedig a kunhegyesi, a kisújszállási és a cibakházi szakaszokon állíthattuk le a szivattyúkat. Pillanatnyilag I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a karcagi, és II. fokban a ceglédi szakaszon. Várhatóan délután azonban mindkét helyen megszüntethető a védelmi készültség a Közép-Tiszán.  
A korábbi adatokhoz képest szinte elenyésző az átemelt víz mennyisége. Az elmúlt 24 órában már csak 13 stabil szivattyútelepet és 2 mobil szivattyút kellett üzemeltetnünk, amelyek együttesen mintegy 236 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadó csatornákba, illetve folyókba. Ugyancsak az elmúlt nap folyamán 29 fő vett részt a belvízi védekezésben, köztük 20 gépész.
Az igazgatóságunkhoz beérkezett adatok alapján az önkormányzatok közül változatlanul I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Túrkeve, Örményes, míg II. fokban védekezik Mezőhék, Jásztelek és Fegyvernek.
A mostani – február 4-én kezdődött – belvízvédekezési időszakban a beépített és a mobil  szivattyúkkal összesen 115,5 millió köbméter vizet emeltünk át a befogadókba, ami megközelítően fele a Tisza-tó – nyári vízszintnél számított - víztérfogatának, maximálisan pedig 24 100 hektár elöntést tapasztaltunk február 19-én és 20-án.