palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések A sokévi átlagnál kevesebb csapadék hullott márciusban

A sokévi átlagnál kevesebb csapadék hullott márciusban

Márciusban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területére átlagosan 26,8 milliméter csapadék hullott, ami 2,7 milliméterrel marad el a sokévi III. havi értéktől. Ugyanakkor a hónap melegebbnek bizonyult a szokásosnál, a 7,2 Celsius fokos átlaghőmérséklet ugyanis 1,8 fokkal magasabb a sokéves átlagnál.

Emlékezetesen csapadékszegény volt a múlt év decembere, akkor KÖTIVIZIG területi átlagban csupán 5,7 milliméter esett, miközben a sokéves utolsó havi átlag 40,5 milliméter. Ehhez képest az ezt követő két hónapban szinte „leszakadt az ég”,  hiszen januárban területi átlagban 71,4 milliméter hullott, több mint duplája a sokéves havi átlagnak (29,2 milliméter), februárban pedig 88,3 milliméter, szemben a sokéves második havi 28,9 milliméterrel. Az év első két hónapjában összesen átlagosan 159,7 milliméter csapadék áztatta az igazgatóság területét, ami majdnem háromszorosa a sokéves január-februári átlagnak (58,1 mm), és 35 milliméterrel több, mint a sokéves I-IV. havi átlag.
A március ennél jóval szerényebb adatokat mutat, miután területi átlagban 26,8 millimétert mértünk, 2,7 milliméterrel kevesebbet, mint a sokévi érték. A legtöbb égi áldást – miként januárban és februárban is – Jászberény körzetében regisztráltuk, 39,3 millimétert, de sok esett Karcag térségében is, 35,5 milliméter. (Jászberényben így az év első három hónapjában már lehullott 264,8 milliméter, ami már meghaladja a sokévi éves átlag - 513,4 mm - felét.) Az ellenpélda Mezőtúr és Szolnok, ahol a tavasz első 31 napján csak 18,0, illetve 18,9 millimétert mértünk.  A megyeszékhely egyébként összességében relatíve szerény mennyiségű csapadékot kapott, hiszen az év első három hónapjában együttesen 143,6 millimétert tapasztalhattunk.
Ami a hőmérsékletet illeti, a megszokottnál melegebbnek bizonyult a március, a havi átlag 7,2 fok volt, szemben a sokévi 5,4 fokkal. A leghidegebb napon mínusz 2,9 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála, a legmagasabbra pedig 22,4 fokig kúszott fel. A hőérzetünkhöz nagyban hozzájárult az is, hogy a nap ebben a hónapban 169,8 órán keresztül sütött.