palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Szemétszüret a Tisza-tónál

Szemétszüret a Tisza-tónál

Negatív hulladék kibocsátású vízitúrát szervezett szombaton a Föld Napja alkalmából a Békatutaj Szabadidősport Egyesület a Tisza-tavon. A nyolcvan aktivista meglehetősen tisztának találta a környezetet, de harminc zsáknyi szemét, és néhány gumiabroncs eltüntetésével sikerült tovább javítani a tó állapotát - adta hírül igazgatóságunkhoz eljuttatott közleményében a civil szervezet.

Túrakenukkal vágott neki a Tisza-tónak április 23-án a Békatutaj Egyesület nyolcvan lelkes aktivistája, hogy a gyalogosan, vagy motorcsónakkal nem megközelíthető területekről is összegyűjtse a tó felszínén úszó szemetet. A téli csökkentett vízszint miatt a Tisza-tó zsilipjei zárva voltak, így a folyón úszó szemét az elmúlt időszakban nem juthatott be a víztározóra. Az aktivisták így sem maradtak teljesen munka nélkül, egyszerre három csapat gyűjtötte a szemetet Poroszló és Sarud térségében. A vizekről és nádasokból összesen harminc zsák szemetet, és néhány gumiabroncsot gyűjtöttek össze.

Az egyesület 2011 óta idén már ötödik alkalommal rendezte meg a környezetvédelmi eseményt. A Madárpart Kerékpáros Pihenővel, Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft-vel, a sarudi Wesselényi Egyesülettel, valamint a sarudi Eurostrand Campinggel együttműködésben végrehajtott szemétszedő akció során az ország egyik legszebb vízi paradicsoma tett egy apró lépést a sikeresebb szezonnyitás felé.
Hajdú Dániel, az egri székhelyű, poroszlói bázissal rendelkező Békatutaj Egyesület vezetője elmondta: „Egyértelműen pozitív tendenciát figyelhettünk meg az elmúlt öt év alatt. 2011-ben még műanyag széket is találtunk, ma már a PET palackokat is vadászni kellett.”