palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Véleményezhetőek a nagyvízi mederkezelési tervek

Véleményezhetőek a nagyvízi mederkezelési tervek

A nagyvízi mederkezelési tervek készítését a „Vízgazdálkodásról” szóló 1995. évi LVII. törvény írja elő, melynek végrehajtását és a tervek tartalmi követelményeit „A nagyvízi meder, a parti sáv, a vízjárta és a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról, hasznosításáról, valamint a folyók esetében a nagyvízi mederkezelési terv készítésének rendjére és tartalmára vonatkozó szabályokról” szóló 83/2014. (III. 14.) Korm. rendelet tartalmazza.

A tervek célkitűzése a kijelölt árvízvédelmi fővédvonalak között levonuló árvízszintek csökkentése a területhasználatok szabályozásával, illetve műszaki beavatkozásokkal. A jelenlegi alapállapot ismertetésén túl a tervezett állapotra vonatkozó előírásokat és intézkedéseket fogalmaz meg, melyek befolyásolhatják a nagyvízi mederben található ingatlanok, létesítmények használatát, fejlesztését, kezelését is. A nagyvízi mederkezelési terv a javasolt beavatkozásokat és azok árvízvédelmi szempontú hatását tartalmazzák, figyelembe véve az egyéb használatokat is (természetvédelem, gazdálkodás, településrendezés, stb).

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság elkészítette a működési területét érintő nagyvízi mederkezelési terveket, így azok szakmai és társadalmi egyeztetése elkezdődött. A tervezetek véleményezhetőek.
A tervek megtekinthetőek a tervezéssel érintett önkormányzatoknál, vagy a KÖTIVIZIG honlapján, az alábbi linken:

http://kotivizig.vizugy.hu/nmt/index.php


A véleményeket, észrevételeket elektronikusan a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. vagy postai úton a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság részére (5000 Szolnok, Boldog Sándor István krt. 4.) lehet elküldeni.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság nagyvízi mederkezelésről készített kisfilmje az alábbi linken érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=DxmW1YT67Kk