palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Egyelőre nincs árvízveszély folyóinkon

Egyelőre nincs árvízveszély folyóinkon

Az elmúlt napokban a vízgyűjtőkre lehullott csapadék egyelőre nem idéz elő védelmi fokozatot követelő árhullámot a KÖTIVIZIG kezelésében lévő folyószakaszokon. Az elkövetkezőkben jellemzően stagnáló, átlag közeli vízállások várhatók a Tiszán és a Zagyván, a Hármas-Körös esetében viszont a vízszint kismértékű emelkedése valószínű.

Június első két dekádjában területi átlagban 61,2 milliméter csapadékot regisztráltunk a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mérőállomásain, ami már megközelíti a sokéves 6. havi átlagot (66,8 millimétert). A legtöbb – 102,1 milliméter - eső Kunszentmárton térségét áztatta, de jelentős mennyiség zúdult le Karcag (79,2 mm) és Szolnok (79,0 mm) körzetében is.  A 24 óra alatt lehullott legnagyobb csapadék rekordja is Kunszentmártonhoz kötődik, ahol június 5-én 41,6 millimétert mértünk.
Jelentős, a sokéves havi átlagot már most meghaladó mennyiségű csapadék esett a Felső-Tisza, a Szamos-Kraszna, a Körösök és Maros vízgyűjtőjére, ám ennél jóval kevesebb a Bodrog, a Zagyva-Tarna és különösen a Sajó-Hernád vízgyűjtőjére.
Ezen adatok ismeretében a Közép-Tisza vidékén jelenleg nem várható áradás, stagnáló vízszintekre lehet számítani. A Hármas-Körösön Szarvasnál azonban a vízszint emelkedése várható, de az sem lépi át a védelmi fokozat elrendelésének küszöbértékét.  A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkezendő időszakban változékony, meleg, csapadékos időjárás valószínűsíthető.