palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek MHT vándorgyűlés igazgatósági előadókkal

MHT vándorgyűlés igazgatósági előadókkal

A jövőre százéves múltra visszatekintő Magyar Hidrológiai Társaság centenáriumi évének nyitó vándorgyűlését rendezték meg július 6-8. között a Debreceni Egyetem Informatikai Karán, amelynek sikeréhez igazgatóságunk munkatársai 18 szakmai előadással járultak hozzá.

 

A XXXIV. vándorgyűlésre rekord számú jelentkezés érkezett, melyeket 11 szekcióra és 2 workshop-ra bontottak szét. Az előadások között voltak vízgyűjtő-gazdálkodással, területi vízgazdálkodás időszerű feladataival vagy épp vízépítéssel, hidrológiával kapcsolatos prezentációk is.
A három napos rendezvény szerdai nyitóülésén Dr. Szlávik Lajos, a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, majd felkérte többek között Dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár urat, Somlyódy Balázst, az OVF főigazgatóját, Dr. Papp László polgármestert, Bara Sándort, a TIVIZIG igazgatóját, valamint a többi, magas rangú meghívottat, hogy mondják el köszöntő beszédüket és nyissák meg a rendezvényt.
Ezután a kitüntetések átadása következett, majd az ebéd után megkezdődtek az előadások, valamint a szekcióülések.
Igazgatóságunktól is többen részt vettek előadásukkal a rendezvényen: 4 osztályról és két szakaszmérnökségről 17 fő adott be dolgozatot és prezentálta az általa választott témát. Csütörtök délelőtt is folytatódtak az előadások, melyet a délutáni záró plenáris ülés, majd egy három órás városnézés követett. Az érdeklődők itt megtekinthették többek között a Debreceni Egyetem főépületét, a Nagyerdőben található Békás-tavat, a Csónakázó-tavat, valamint a Református Kollégiumot és a Kossuth teret.
Pénteken fakultatív kiránduláson lehetett részt venni, melynek úti célja a tiszalöki erőmű, valamint a tiszadobi hármas emlékmű felkeresése volt. Az erőműben a turbinák üzemeléséről, az áram előállításáról kaptunk tájékoztatást az erőmű igazgatójától. A tiszadobi hármas emlékmű azért is jelentős, mert itt történt az „első kapavágás”, mely a Tisza szabályozásának kezdetét jelentette az 1800-as évek derekán.
A vándorgyűlés három napja alkalmas volt arra, hogy új ismeretségeket kössünk szakmabeli kollégákkal, valamint igazgatóságunk fiatalabb tagjai bemutatkozhattak egy ilyen rangos rendezvényen. Emellett a fiatalok áteshettek azon a tűzkeresztségen is, amely egy tanulmány megírásával, annak előadásával a tapasztaltabb kollégák előtt, valamint az esetleges kérdések és a vélemények megvitatásával jár egy ilyen szakmai eseményen.

Előadók a KÖTIVIZIG részéről és a prezentációk címe:
Lovas Attila: Vízhiány elleni védekezés a Közép-Tisza-vidékén
Békési István: Gátőrkard a vízügyi szolgálatban
Dr. Kovács Sándor: A Tisza-völgyi üzemirányítás projekt műszaki tartalma
Fazekas Helga: Az árvízvédelmi tervek tartalma, követelményei
Fejes Lőrinc: Az 1876. évi árvíz a Közép-Tiszán, Tiszahalász pusztulása
Garamvölgyi-Dankó Erika: Termálvíz hő hasznosítási igények és lehetőségek a szolnoki Tiszaliget területén
Gáspár Renáta – Békési István: Önkormányzati üzemeltetésű Fegyvernek-Büdöséri belvízöblözet védekezési tapasztalatai
Gázsity Nikolett: A Zagyva folyóra vonatkozó vízhiány-kárelhárítási terv előkészítése
Kelemenné Mészáros Szilvia - Horváth Béla: Tájgazdálkodást megalapozó vízgazdálkodási fejlesztések a Hanyi-Tiszasülyi árvízszint csökkentő tározó területén
Kovács Ferenc: Nemes Gerzson, a Közép-Tisza-vidék krónikása
Mészárosné Bunász Nikoletta: A Duna-Tisza közi homokhátság KÖTIVIZIG működési területére eső részének vízkészlet-gazdálkodási jellemzése
Papp Brigitta – Békési István: Társulatoktól átvett művek a KÖTIVIZIG területén
Richter József: Vízi emlékünk, a Tiszaörvényi szivattyútelep
Rózsa Helga: A 2015. évi nyári kisvizes időszak áttekintése a Közép-Tisza-vidékén
Sólyom Péter – Papp Sándor – Nagy Tamás: Mezőtúr-Álomzugi belvízöblözet vízgazdálkodási reformja II. ütem
Tóth Péter: Hullámtérrendezés vizsgálata a Zagyva folyón
Virágné Kőházi-Kiss Edit - Fejes Lőrinc: A Tisza-tó szerepe az aszály mérséklésében
Zong Rita: A víziközmű társulatok működési tapasztalatai a KÖTIVIZIG területén