palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Kéthavi csapadék öt nap alatt

Kéthavi csapadék öt nap alatt

Különösen esősnek bizonyult térségünkben a július közepe. A legtöbb csapadékot Jászberény körzetében mértük, ahol a hónap első dekádjában egy csepp sem esett, aztán öt nap alatt 127 milliméternyi zúdult le, ami a sokéves júliusi átlagnak több mint duplája.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság másfél megyényi - 7180 négyzetkilométeres - működési területén július 18-ig átlagosan 105,9 milliméter csapadék hullott július 18-án reggelig, ami majdnem kétszerese a sokéves teljes havi átlagnak (58,5 milliméter).
Az idei hetedik hónap első 12 napja szinte csapadékmentesen telt el (egyedül Karcagon esett jelentős, 34,5 milliméteres mennyiség 2-án), majd beköszöntött a „kis monszun”, özönvizet hozva az égből. Jászberényben mértük a legtöbbet, ahol júliusban eddig 127 milliméter, azaz négyzetméterenként 127 liter áztatta a vidéket. Ennek majdnem fele 13-án zúdult le, a többi pedig az ezt követő napokban. Ugyancsak nagy mennyiség hullott még Kunszentmárton (122,7 mm) és Kisköre (117,0 mm) térségében. Szolnokon 100,3 millimétert adott ki magából a felhőzet, döntően az elmúlt öt nap alatt. Ebben a hónapban eddig a legkevesebb esőt, 69 millimétert Kisújszálláson regisztráltuk. (Persze messze még a július vége…)
A vízgyűjtőkön területi átlagban, arányait tekintve nem volt ilyen hatalmas csapadék, a Szamos-Krasznán, a Körösökön és a Zagyva-Tarnán azonban már meghaladta a sokéves (teljes) havi átlagot a lehullott eső mennyisége. Az elkövetkezendő napokban folyóinkon a vízszint kisebb emelkedésére kell számítani.