palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Közép-Tiszán

A projekt azonosító száma: KEHOP-1.4.0-15-2015-00008

Kedvezményezett: OVF-KÖTIVIZIG konzorciuma

Támogatási összeg: 8 989 429 840 Ft

A projekt általános célja a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) program eddigi tapasztalatainak hasznosításával a Tisza-völgy árvízi biztonságának javítása, mellyel hozzájárul a KEHOP által meghatározott „Árvizek kártételei elleni védekezés feltételeinek javítása” egyedi célkitűzés teljesüléséhez is.
A projekt keretében tervezett beavatkozások olyan árvízvédelmi rendszer kialakítását, megvalósítását és működtetését szolgálják, melyek figyelembe veszik a védendő értékek nagyságát, beleértve ebbe az emberi élet és más kardinális értékek védelmét.  Ennek megfelelően a projekt célja az érintett árvízvédelmi töltés-szakaszok 74/2014. (XII. 23.) BM rendeletben meghatározott mértékadó árvízszint (MÁSZ) + magassági biztonságnak megfelelő kiépítése, ezáltal az árvízi biztonság növelése, a kockázat csökkentése. A projekt által érintett töltésszakaszok előírt egyenszilárdságú védelmének kiépítéséhez elengedhetetlen az érintett keresztező műtárgyak felújítása, szükség esetén átépítése is.
A fejlesztés szükségességét elsősorban a védvonal jelenlegi kiépítettségének a jogszabályban meghatározott értékekhez viszonyított magassági hiánya indokolja.

A projekt műszaki tartalma

Árvízvédelmi töltésfejlesztés az alábbi szakaszokon:
Zagyvarékas térsége - Zagyva folyó bal part 12+840 – 18+174 tkm között
Zagyvarékas térsége - Zagyva folyó jobb part 12+100 – 14+616 tkm között
Zagyvarékas térsége - Zagyva folyó jobb part 17+466 – 20+300 tkm között
Tiszakécske térsége – Tisza folyó jobb part 19+500 – 20+000 tkm között
A Zagyva érintett töltései 4,0 m-es, a Tiszáé pedig 5 méteres koronaszélességű lesznek, 1:3-as kétoldali rézsűhajlással, melyeken 3 méter széles szilárd útburkolat épül. A helyenkénti talpszivárgás megakadályozására a vízoldali töltéslábnál egy ~1,0 m mélységű, 1:1-es hajlású kétoldali rézsűvel kiemelt agyagfog valósul meg. A víz- és mentett oldalon egyaránt ki lesz alakítva a fenntartási sáv. A vizsgált töltésszakaszokon a Zagyvánál átlagosan 2 méteres, a Tiszánál 1,5 méteres magasítás szükséges, mely a töltés szélesítését is magába foglalja.
Műtárgyak:
A töltésfejlesztéssel összhangban az alábbi keresztező műtárgyak, szivattyútelepek lesznek felújítva/átépítve a jogszabályi előírások alapján: Kenderéri zsilip és szivattyúállás, Bogárzói zsilip, Nagyfenéki zsilip és szivattyúállás, Határmenti szivattyútelep és zsilip, Zámbori zsilip, Pinczi zsilip.
További fejlesztések:
•  A projekt keretein belül megújulnak a töltésszakaszok felügyeletét ellátó alábbi gátőrtelepek: Tiszakécskén az Ókécskei, Zagyarékason a Határmenti, Kenderéri, Zagyvarékasi.
•   Fel lesz újítva a Tiszakécskei Védelmi Központ épülete, és a 10.02-es árvízvédelmi szakaszra megépül a Milléri Védelmi központ épülete Szolnokon.
•   A Zagyva jobb part 14+616-17+466 tkm, illetve a Tisza jobb part 20+000- 20+700 tkm szelvények között stabilizált útburkolat létesül, mely e fejlesztéssel érintett szomszédos szakaszok útkapcsolatának biztosítását szolgálja, illetve az árvíz elleni védekezés és fenntartás alatti szállítási, megközelítési lehetőséget teremti meg.
•   Komplex vízrajzi mérőállomások, monitoring állomások épülnek a Zagyva folyó visszaduzzasztással érintett szakaszának felső határára a Szászberki híd környezetében, továbbá Jászberény térségében. Ezek az eszközök távjelzésre képesek, magukban foglalják az automata vízmércét és vízhozammérőt, amelyek a folyásirány meghatározására is alkalmasak. Továbbá kiépül az üzemeltetéséhez szükséges adatok fogadását szolgáló rendszer is.
•   A Zagyva jobb part 19+600-20+300 tkm szelvények között a mederben partbiztosítás létesül az árvízvédelmi töltés védelme érdekében folyóméterenként ~5 köbméter vízépítési követ beépítve.
•  Magyarországon egyedülálló Árvízvédelmi gyakorló pálya épül a Milléren, melynek köszönhetően lehetőség nyílik az árvízi jelenségek elleni védekezési módok gyakorlására a védekezési időszakon kívül. Ennek az elsődleges célja, hogy előforduló árvízi jelenségeket a legélethűbben szimuláljuk, a védekezési szituációkat előállítsuk. A pályán a szakemberek valósághű körülmények között tudják gyakorolni a különböző védekezési helyzetekben alkalmazandó beavatkozási módokat. A fő cél a védekezésben résztvevők szakmai felkészültségének fokozása, valamint az újonnan beosztott fiatal kollégák felkészítése a tényleges védekezési feladatokra. A létesítmény alkalmas lesz a rendeletben előírt védelmi gyakorlatok megtartására is. A rendszer egy szabályos hatszög alakú árvízvédelmi töltésből áll, melynek három szakasza egyforma, a többi különböző magasságú földmű. Az így kialakult, vasbeton fallal ketté osztott medencék feltöltéséhez alkalmanként mintegy 1200 köbméter víz szükséges, mely a Milléri főcsatornából biztosított. A tervek szerint több mint 14-féle védekezési tevékenység gyakorolására lesz lehetőség. A gyakorlatokat teljes körűen kell elvégezni, ami a közel 1700 db homokzsák megtöltésétől kezdve az organizációs feladatokon keresztül, töltés magasításig bezárólag mindent tartalmaznak, amik éles helyzetben is felmerülnek.
•  Megvalósul az árvízvédelmi töltés mentett oldalán jelentkező fakadó- és szivárgó vizek összegyűjtésének, valamint elvezetésének szükség szerinti kialakítása.
•   A fenntartási és karbantartási munkálatok elvégzéséhez új fenntartó géplánc beszerzésére kerül sor.
•  A projekt keretein belül a töltés magasításához, szélesítéséhez és fenntartási sáv, rámpák kialakításához szükséges ingatlanok megvásárlása is megtörténik.
A projekt fizikai befejezésének határideje: 2021.04.15.
A projekt honlapja:
http://zagyvatiszaarvizved.ovf.hu/