palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Helyreállították a megrongált szolnoki „támfalmúzeumot”

Helyreállították a megrongált szolnoki „támfalmúzeumot”

Szerdán kicserélték a legutóbb megrongált 3 üvegfelületet a szolnoki Tisza-parti sétány régi támfalnak emléket állító szakaszán. Sajnos a két éve történt átadás óta harmadik alkalommal próbálkoztak ismeretlenek betörni a „támfalmúzeumot” fedő üvegtáblákat.

 

Az EU-támogatású szolnoki árvízvédelmi projekt keretében megépült új Tisza-parti sétányon megőrizték a régi támfal egy 8 méteres szakaszát, mégpedig ugyanazzal a vonalvezetéssel és magassággal, ahogyan szolgálta a várost 1934-től 2014-ig. A támfalmúzeumként is emlegetett sétányszakaszt masszív – 35 milliméter vastagságú, háromrétegű, egy tonna teherbírású, edzett - üvegtáblák óvják az időjárás viszontagságaitól, ám úgy tűnik, a közelben lévő térfigyelő kamera ellenére a vandálokkal szemben nem nyújt megfelelő védelmet. A beruházás 2014. július 25-i átadása óta eddig három alkalommal – elsőként a felavatást követő hónapban, majd tavaly tavasszal és idén augusztusban - próbálkoztak az erejüket ily módon fitogtató emberek, és rongálásuk miatt összesen 5 üvegtábla cseréjére volt szükség.
A „támfalmúzeum” költséghatékonyabb védelme, vandálbiztossá tétele érdekében igazgatóságunk hamarosan újabb műszaki megoldást valósít meg, bízva abban, hogy végleg elejét veszi a rongálásoknak.  
A helyreállítás lehetőséget teremtett arra, hogy a régi támfal rézsűjén helyezzük el a Magyar Hidrológiai Társaság által alapított a Lampl Hugó-díjat, amelyet a szolnoki árvízvédelmi fejlesztés vezető tervezőjeként dr. Bezdán Mária (Viziterv Consult Kft.) kapott a tavalyi víz világnapi központi ünnepségen.