palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Hűvös, esős október

Hűvös, esős október

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság – mintegy másfél megyényi – működési területére októberben átlagosan 65,7 milliméter csapadék hullott, ami több mint kétszerese a sokéves havi átlagnak. Ugyanakkor idén a megszokottnál hűvösebbnek bizonyult az ősz második hónapja.

Az év eddig eltelt tíz hónapjában területi átlagban 607,2 milliméternyi csapadékot regisztráltak a KÖTIVIZIG mérőállomásai, ami 93,8 milliméterrel haladja meg a sokévi - egész évre vonatkozó - átlagot. A szárazabbnak tekinthető szeptembert (22,7 mm) követően októberben átlagosan 65,7 mm áztatta a földfelszínt. Ezen belül egy nap, 21-én 13-30 mm között mennyiség hullott le. A legtöbb csapadék – 79 mm – Kisújszállás és Mezőtúr térségében esett, míg a legkevesebb - 42 mm - Tiszasülyön. Szolnokon összesen 67,6 millimétert jelzett a műszer.
A vízgyűjtőkre szintén jelentős mennyiségű csapadék hullott, a sokéves havi átlag több mint kétszerese esett le a Bodrog, a Sajó-Hernád, valamint a Maros területére, míg a Felső-Tiszán 124 százalékkal, a Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén pedig 144 százalékkal haladta meg azt. Szolnokon a Tisza vízállása a hónap folyamán negatív tartományban alakult (a hónap elején mínusz 260 centiméterig apadt), a vízhozam pedig másodpercenként 82 és 357 köbméter között ingadozott. 
Októberben 9,7 Celsius fokos átlaghőmérsékletet jegyezhettünk fel, szemben a 10,7 fokos sokéves havi átlaggal. Ízelítőt kaphattunk a télből a hónap végén, amikor fagypont alá - mínusz 1,2 fokig - süllyedt a hőmérséklet, ugyanakkor a hónap elején még 25,5 fokig kúszott fel hőmérő higanyszála.
A napsütéses órák száma nem érte el a százat (99,3 óra).


Copyright © Minden jog fenntartva.