palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Stockholmi Ifjúsági Víz Díj diákoknak

Idén is megrendezik a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj versengést, amelyre 15-20 év közötti középiskolások nevezhetnek, maximálisan 3 fős csapattal egy helyi, regionális, országos vagy globális vízügyi vonatkozású, angol nyelvű munkával. A magyarországi nyertes képviselheti hazánkat a svéd fővárosban megrendezett döntőn, ahonnan a győztes csapat 15 ezer dollárral térhet haza.

Az 1997-ben alapított Stockholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) a legismertebb nemzetközi ifjúsági díj a vízügy területén. Ez a különleges, magas színvonalú verseny része az évente megrendezett Víz Világhétnek, amelynek védnöke Viktória, a svéd koronahercegnő, aki találkozik a döntő résztvevőivel és személyesen adja át a győztesnek járó díjat, mely 15 000 dollár és egy kristályszobor. A győztes iskolája pedig 5000 dollár jutalomban részesül.
Világszerte minden évben több ezer középiskolás diák vesz részt a selejtezőkön. Magyarország 2013-ban csatlakozott ehhez a nemes vetélkedőhöz.  A hazai versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával.
Jelentkezni a www.ifivizdij.hu honlapon keresztül történő regisztrációval és egyoldalas, angol nyelvű összefoglalóval lehet 2017. február 5-ig. A kiválasztott összefoglalók szerzői február 20-ig felkérést kapnak a teljes, húszoldalas pályamű kidolgozására. Ennek a benyújtási határideje április 9.
A pályaművek olyan helyi, regionális, országos vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi, vagy műszaki jelentőségük van. Nevezni egyénileg, vagy maximum háromfős csapattal lehet 15-20 éves középiskolásoknak. A pályaművek értékelését egy neves hazai vízügyi szakemberekből álló bíráló bizottság végzi. A hazai döntőbe, melyre május 20-án kerül sor Budapesten, a bizottság döntése alapján a legjobb csapatok kapnak meghívást. Itt a versenyzők - angol nyelven - bemutatják a munkájukat és válaszolnak a zsűri kérdéseire.
A győztes csapat képviseli Magyarországot a nemzetközi döntőben, a stockholmi Víz Világhéten. Költségeit a versenyszervezők fedezik. A részvétel egyben a nyertes kötelezettsége is. Az első három helyezett csapat tagjai további jutalmat kapnak.
Jelentkezés és bővebb információ az idei versenyről a  http://www.ifivizdij.hu oldalon.