palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Martfűnél tart a jeges ár

Martfűnél tart a jeges ár

A jeges áradat tegnap este fél 9 körül érte el Szolnokot, és hajnalban 2 órakor még 20 százalékos zajlást észleltek. Ma reggel már ismét jégmentes volt a folyó Szolnoknál. A néhol 100 %-os intenzitású jégzajlás sehol nem okozott problémát, a hidaknál is akadálytalanul levonult. A Kisköréről elindult jégtömeg mostanra hosszan eloszlott. Kora reggel a tiszakécskei kanyarban (286 fkm) a jégfolyam lelassulását, torlódását észlelték. A jég levezetése érdekében Csongrádnál az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jégtörővel bontja az álló jeget.

A KÖTIVIZIG a Kiskörei Vízlépcsőnél tegnap 16 órakor megkezdte a duzzasztást 660 cm-es vízállásnál. A Tisza-tó téli vízszintjére, 620 -10 cm-re történő beállás fokozatosan, az alvízszint csökkenésének figyelembevételével történik.  A Tisza Kisköre felett jégmentes, a Tisza-tó öblözeteiben azonban továbbra is jelentős mennyiségű álló jég található.

A Tisza folyón Kisköre és Tiszafüred között, valamint a jégtörő hajókon és a Kiskörei Vízlépcsőnél tegnap este 18 órától I fokúra mérsékelte az Igazgatóság a jeges árvízvédelmi készültséget. Továbbra is indokolt a jégtörők menetkész állapotban tartása, valamint a Kiskörei Vízlépcső fagymentesítő rendszerének üzemeltetése.
A Tisza menti védvonalakon a jégzaljás megszűnése miatt a KÖTIVIZIG ma déltől I. fokúra mérsékli az árvízvédelmi készültséget a Tisza jobb part 10.03-as Doba-Kanyari és a bal part 10.07-es Fegyvernek-Ledencei árvízvédelmi szakaszokon, a 10.02-es Tószeg-Szórópusztai szakaszon megszünteti a készültséget. Az alsóbb szakaszokon a jégzajlás levonulásának fokozott figyelemmel való követése érdekében az Igazgatóság fenntartja a védvonalakon a III. fokú árvízvédelmi és a folyón a jeges árvízvédelmi készültséget. 

A Tisza árhulláma Tiszafürednél február 15-én 01:00-kor tetőzött 712 cm-rel (II.fok: 690 cm). Jelenleg Tiszafüredtől Szolnokig apadás tapasztalható. A jégtorlódások következtében az árhullám elhúzódó lesz. A vízállásokat a jég torlódása, majd újbóli megindulása nagyban befolyásolja.
Vízállások az igazgatóság területén 7:00- kor:
Vízmérce    Vízállás (cm)    jelleg
Tiszafüred     556    apadó

Tiszaderzs    571    apadó

Kisköre-alsó 627    apadó
Tiszaroff       660    apadó
Szolnok        627    apadó
Tiszaug        421    áradó

Jéghelyzet a Tiszán: A zajló jégtömeg Vezseny és Martfű térségében tart. A Tiszafüred és Szajol közötti szakaszon a folyó jégmentes, a Szolnok és Cibakháza közötti szakaszon váltakozó erősségű jégzajlás figyelhető meg. A ma reggeli jelentések alapján Tiszakécskénél és Csongrád fölött jégtorlódás alakult ki. A jégtorlódás alatti szakaszokon álló jég található.

A Zagyva és a Tarna végig apad, ma reggel a Zagyván Jászteleknél 201 cm volt a vízállás. A folyó Jászberénytől jégmentes.
A Körösök vízrendszerében szintén apadás figyelhető meg. Ma reggel 7:00-kor Gyománál, 286 cm, apadó, Szarvasnál 387 cm, apadó, Kunszentmártonnál 456 cm, apadó volt a vízállás a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt. A Körösökön levonult árhullámot követően a folyó jégmentessé vált.
A Hortobágy-Berettyó felső és alsó szelvényekben is apad. A vízfolyás torkolati szakaszának vízállását a Hármas-Körös apadása befolyásolja. Ma 7:00-kor: Borznál 241 cm apadó, Mezőtúr-Árvízkapu-felsőnél 295 cm, apadó vízállást regisztráltak.

Árvízvédelem
A Tiszán továbbra is III. fokú jeges árvízvédelmi készültség van érvényben a folyón Kisköre és Csongrád között, valamint az árvízvédelmi védvonalakon is III. fokú a készültség a jégzajlás levonulásának fokozott figyelemmel való követése érdekében.
A jégzajlás megszűnésével a KÖTIVIZIG Kisköre és Doba, valamint Pusztataskony és Fegyvernek között ma déltől I. fokúra mérsékli, Szórópuszta és Tószeg között pedig megszünteti az árvízvédelmi készültséget, az alsóbb szakaszokon – 10.06-os Fegyvernek-Nagyrévi, 10.05-ös Nagyrév-Csongrádi és a 10.01-es Tószeg-Lakiteleki árvízvédelmi szakaszokon továbbra is III. fokú készültség van érvényben. A Tisza folyón Kisköre és Tiszafüred között, valamint a jégtörő hajókon és a Kiskörei Vízlépcsőnél tegnap este 18 órától I fokúra mérsékelte az igazgatóság a jeges árvízvédelmi készültséget.

Belvízvédelem
Az igazgatóság működési területén már csak a jászkiséri belvízvédelmi szakaszon van érvényben pontszerű II. fokú készültség. Továbbra is pontszerű I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a Kisköre, Kunhegyes, Karcag, Cibakháza és Tiszakécske térségében, valamint tegnap a ceglédi szakaszon is I. fokúra mérsékelték a belvízvédelmi készültséget. Az elöntött területek nagysága az elmúlt naphoz képest 275 hektárral csökkent, a KÖTIVIZIG területén a ma reggeli adatok szerint összesen 7400 hektárt borít belvíz, ebből 2650 hektár vetés, 1400 hektár pedig szántó.
Az elmúlt 24 órában a belvízvédekezésben résztvevő 64 fő a 23 stabil szivattyútelep és az 1 hordozható szivattyúállás üzemeltetésével együttesen 408 ezer köbméter vizet emelt át a befogadókba. Emellett a tegnapi napon 123 ezer köbméter vizet vezettek ki gravitációsan az elöntött területekről a befogadókba. A főcsatornák mederteltsége 80-90 százalékos.
A KÖTIVIZIG-hez beérkezett információk alapján az önkormányzatok közül Túrkeve II. fokú, Szelevény, Tiszasas, Zagyvarékas és Kétpó pedig I. fokú készültségben védekezik. 

Várható időjárás
Az ország legnagyobb részén borult, párás, helyenként ködös időre számíthatunk. Hószállingózás, ónos szitálás, gyenge ónos eső bárhol előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2, +5 fok között várható. Késő estére -3, +3 fok közé hűl le a levegő.