palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Megindult a jégtorlasz Tiszakécskénél

Megindult a jégtorlasz Tiszakécskénél

A Tiszán levonuló jég tegnap kora reggel a tiszakécskei kanyarban (286 fkm) lelassult, majd összetorlódott. Tegnap a déli órákra az összetorlódott jégtömegből torlasz képződött, mintegy 8 km hosszúságban, melynek elején megcsúszott álló jég, a végén azonban szinte beton keménységű jég tapasztalható. A torlasz az éjszaka folyamán tovább tömörödött, az elejéről szakadozott le kisebb mennyiségű jég, de lényegében nem mozdult. A mintegy 5 km hosszan (286-291 fkm között) Tiszakécske-Nagyrév magasságában álló jégtorlasz ma reggel 9 óra után megmozdult, előbb az elejéről szakadt le egy mintegy 400 méteres jégtömeg, majd a torlasz a folyó teljes szélességében megindult lefelé Tiszaug irányába. Alatta két kisebb, álló jég torlódásából származó jégtömeget is jeleztek Tiszainokánál, ami szintén megindult ma reggel, illetve Tiszaugnál. A jég levezetése érdekében Csongrádtól felfelé indulva az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jégtörővel bontja az álló jeget, várhatóan a mai napon elérnek a Tiszaugi hídig. A Tisza menti védvonalakon a jégzaljás megszűnése és a folyó apadó vízállása miatt a KÖTIVIZIG tegnap 18 órától megszüntette az árvízvédelmi készültséget a Tisza jobb part 10.03-as Doba-Kanyari és a bal part 10.07-es Fegyvernek-Ledencei árvízvédelmi szakaszokon, valamint a 10.06-os Fegyvernek-Nagyrévi szakaszon. Az alsóbb szakaszokon (10.01 Tószeg-Lakitelek, 10.05 Nagyrév-Csongrád) a jégzajlás levonulásának fokozott figyelemmel való követése érdekében az Igazgatóság fenntartja a védvonalakon a III. fokú árvízvédelmi és a folyón a jeges árvízvédelmi készültséget. 

A Tiszán jelenleg Tiszafüredtől Martfűig apadás tapasztalható. A jégtorlódások következtében az árhullám elhúzódó lesz. A vízállásokat a jég torlódása, majd újbóli megindulása nagyban befolyásolja. Vízállások az Igazgatóság területén 7:00- kor:
Vízmérce    Vízállás (cm)    jelleg
Tiszafüred      518    apadó
Tiszaderzs     648    apadó
Kisköre-alsó  566    apadó
Tiszaroff        627    apadó
Szolnok         623    apadó
Tiszaug         414    áradó

Jéghelyzet a Tiszán: A Tisza az igazgatóság szakaszán Tiszabőig (369 fkm) jégmentes, ezt követően Szolnokig (334,6 fkm) 10%-os jégzajlás figyelhető meg. az alsóbb szakaszokon 278,5-281,0 fkm valamint 286,9-286,2 fkm-en jégtorlódás alakult ki. A torlódott állójég vastagsága elérheti az 1 métert. Tiszaug térségében (267,6 fkm) megszakításokkal áll a jég.

A Zagyva végig apad, ma reggel a Zagyván Jászteleknél 191 cm volt a vízállás. A folyó Jászberénytől jégmentes.
A Körösök vízrendszerében végig apadó vízállásokat figyelhetünk meg. Vízállások ma 7:00-kor: Gyoma, 272 cm, apadó, Szarvas 378 cm, apadó, Kunszentmárton 452 cm, apadó volt. A Körösök jégmentesek.
A Hortobágy-Berettyó felső és alsó szelvényekben is apad. A vízfolyás torkolati szakaszának vízállását a Hármas-Körös apadása befolyásolja. Vízállások ma 7:00-kor: Borz 238 cm apadó, Mezőtúr-Árvízkapu-felső 288 cm, apadó.

Árvízvédelem
A jégzajlás megszűnésével a KÖTIVIZIG Kisköre és Tószeg, valamint Pusztataskony és Nagyrév között tegnap 18 órától megszüntette az árvízvédelmi készültséget, az alsóbb szakaszokon 10.05-ös Nagyrév-Csongrádi és a 10.01-es Tószeg-Lakiteleki árvízvédelmi szakaszokon továbbra is III. fokú készültség van érvényben. A Tisza folyón Kisköre és Tiszavárkony között tegnap déltől I fokúra mérsékelte az Igazgatóság a jeges árvízvédelmi készültséget, Tiszavárkonytól Csongrádig azonban továbbra is III. fokú a jeges készültség.
A Kiskörei Vízlépcsőnél és a jégtörő hajókon továbbra is indokolt az I. fokú jeges árvízvédelmi készültség fenntartása, a jégtörők menetkész állapotban tartása, valamint a Kiskörei Vízlépcső fagymentesítő rendszerének üzemeltetése.

Belvízvédelem
A kedvező időjárás és a befogadók apadó vízállása miatt tegnap 18 órától a KÖTIVIZIG a jászkiséri szakaszon megszüntette a II. fokú belvízvédelmi készültséget, illetve I. fokúra mérsékelte a készültséget ceglédi belvízvédelmi szakaszon. Továbbra is pontszerű I. fokú készültség van érvényben Tiszakécske, Kisköre, Kunhegyes, Karcag és Cibakháza térségében. Az elöntött területek nagysága az elmúlt naphoz képest 1275 hektárral csökkent, a KÖTIVIZIG területén a ma reggeli adatok szerint összesen 6125 hektárt borít belvíz, ebből 2350 hektár vetés, 1125 hektár pedig szántó.
Az elmúlt 24 órában a belvízvédekezésben résztvevő 41 fő a 19 stabil szivattyútelep üzemeltetésével 320 ezer köbméter vizet emelt át a befogadókba. Emellett a tegnapi napon 116 ezer köbméter vizet vezettek ki gravitációsan az elöntött területekről. A főcsatornák mederteltsége 80-90 százalékos.
A KÖTIVIZIG-hez beérkezett információk alapján az önkormányzatok közül Tiszasas II. fokú, Szelevény, Zagyvarékas és Kétpó pedig I. fokú készültségben védekezik. 

Várható időjárás
Az ország keleti felén jobbára erősen felhős vagy borult időre számíthatunk. Napközben már csak helyenként lehet kisebb eső, zápor, a fagyos területeken eleinte ónos szitálás. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet délután 2 és 8 fok között valószínű. Késő estére +2 és -2 fok közé hűl le a levegő.