palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Környezeti kárelhárítás Hulladékgyűjtés a Tisza mentén

Hulladékgyűjtés a Tisza mentén

Az előzetes felmérések szerint a Tisza középső szakaszán több mint 1300 köbméternyi hulladékot és uszadékot halmozott fel a folyón levonult jeges árhullám. A katré és a szemét eltávolítása III. fokú kárelhárítási készültség keretében kezdődött meg február 20-án.

A Tiszán a közelmúltban levont jeges árhullám jelentős mennyiségű uszadékot és kommunális hulladékot szállított a Tiszabábolna és Csongrád közötti folyószakaszra, s a szennyeződés jelentős része a hullámtereken, valamint a Tisza-tavi tározótérben rakódott le.
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság első lépésként még február 14-én 10 órától a Tisza folyó 403+200-440+000 közötti szelvényét érintően, majd február 15-én 12 órától a teljes, kezelésünkbe tartozó Tisza szakaszon (253+800-440+000) elrendelte az I. fokú vízminőség-védelmi kárelhárítási készültséget a jeges ár által szállított katré és hulladék miatt. Mivel a folyó és környezete védelmében műszaki beavatkozások szükségesek ezek eltávolításához, ezért február 20. 8 órától III. fokú kárelhárítási készültség van érvényben.
Az előzetes felmérések alapján körülbelül 152 köbméter kommunális hulladék, mintegy 1213 köbméter szerves eredetű uszadék, ebből 105 köbméter hasznosítható fa kiemelése, illetve szükség szerinti ártalommentes elhelyezése a feladat, amelynek végrehajtása még aznap megkezdődött. A munkálatok várható befejezését az időjárás (és annak függvényében a vízjárás) jelentős mértékben befolyásolja.