palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Víz világnap Győrben és Szolnokon

Idén a Duna Múzeum mellett az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szervezte a víz világnapi központi díjátadó ünnepséget, amit Győrben, a városháza dísztermében rendeztek március 23-án. Ugyanezen a napon Szolnokon az immár hagyományos víz világnapi akadályversenyt vezényelte le a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szolnoki Területi Szervezete és a NEFAG Zrt. a KÖTIVIZIG közreműködésével.

Mint ismert, az ENSZ Közgyűlése 1993-ban határozott a víz világnapjának megtartásáról minden év március 22-én, hogy felhívja a figyelmet a vízkészletek tisztaságának megőrzésére és fenntartható használatára. A víz világnapjának rendezvényei minden évben más-más aktuális témára fókuszálnak, az idei mottója: „Szennyvizek? Tiszta vizet!”
Győrben dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára ünnepi beszédében kiemelte a Föld korántsem kimeríthetetlen édesvízkészlete megóvásának fontosságát, egyúttal jelezte, hogy a vízszennyezések ellen fellépés közös felelősségünk. Radnóti Ákos alpolgármester pedig arról szólt, hogy a folyók városa szerencsés, ugyanis ásványvíz minőségű víz folyik a csapokból.
A Duna Múzeum által meghirdetett képzőművészeti pályázaton nyertes gyerekeket ezután Kiss Balázs bűvész varázsolta el, az egyes mutatványok között pedig Szalkai Tímea, a Duna Múzeum igazgatója és dr. Hoffmann Imre átadták a legjobbaknak járó díjakat. A KÖTIVIZIG működési területét tekintve a legkisebbek között oklevelet és ajándékcsomagot nyert alkotásával Nagy Ilka, a Szolnok Városi Óvodák Tündérkert Tagintézményének nagycsoportosa, valamint Fábián Luca, a szolnoki Kodály Zoltán Általános Iskola 2. a osztályos kisdiákja.
A városházi ünnepséget követően – a Duna Múzeum és az EDUVIZIG jóvoltából - a díjazott gyerekek szüleikkel (kísérőikkel) 4 állomásból álló interaktív városnéző túrán vehettek részt, ahol azon túl, hogy bepillanthattak Győr történelmébe és a verőfényes tavaszi napsütésben megismerhették a vizek városának több nevezetességét, látványos kísérleteket is végezhettek a vízzel.   
Aznap Szolnokon, a NEFAG Erdei Művelődési Házában megrendezett akadályversenyen szurkolhattak a gyerekek és tanáraik. A vetélkedőre idén 6 szolnoki és 6 Szolnok környéki, 7. és 8. osztályosokból álló, 3 fős csapat nevezett. A reggeli köszöntőt az MHT centenáriumi éve alkalmából 12 darab lufi - csapatonként egy-egy - felengedése követte, amelyre egy-egy gondolat került, ami a diákok szerint fontos a vízzel kapcsolatban. Ezután a csapatok megismerhették a 6 állomás (VCSM és TRV 1-1, NEFAG Zrt. – KÖTIVIZIG 2-2) vezetőjét. Ezeken kísérletek és előadások, valamint játékos feladatok segítségével kerülhettek közelebb a vízzel kapcsolatos információkhoz, érdekességekhez. A verseny finom ebédet követően a délutáni totóval, kirakóval, valamint rablókérdések feltevésével folytatódott, amire az egyébként szoros pontszámok miatt is szükség volt.
Másnap, 24-én tartottuk a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Tabák Lajos Galériájában a rajzpályázatunkra beérkezett közel 250 alkotásból kiválasztott nyertesek díjainak átadását. Összesen a rajzok több, mint tizedének készítőjét díjaztuk, melyet a támogatók és társvállalatok tettek lehetővé (VCSM, Anyagért, Technovíz, TRV, NEFAG, KÖTIVIZIG, MHT), mind a vetélkedőre, mind pedig a rajzversenyre.
Váriné Szöllősi Irén, Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szolnoki Területi Szervezete titkára, a KÖTIVIZIG Vízrajzi Osztályának helyettes vezetője rövid köszöntője után a Szolnok Városi Óvodák Hétszínvirág Tagintézménye Ibolya csoportjának „Széles a Tisza” című műsorát tekinthették meg a jelenlévők. Az apróságok előadásukért egy tortát kaptak, amelyet örömmel fogadtak. Ezután az ajándékok átadása következett, majd a díjazottak részére is felvágtuk a víz világnapi tortát.

A rajzverseny díjazottai:

Jakab Milán (felső tagozat) Kiskörei Vásárhelyi Pál Ált. Isk.

Farkas Viktória (felső) Kiskörei Vásárhelyi Pál Ált. Isk.

Bozó Zorka (alsó) Kiskörei Vásárhelyi Pál Ált. Isk.

Farkas Gergő (felső) Kiskörei Vásárhelyi Pál Ált. Isk.

Papp Petra Petronella (alsó) Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Ált. Isk.

Lukács Panka Sára (alsó) Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Ált. Isk.

Molnár Hédi Emma (alsó) Szászbereki Kolping Katolikus Ált. Isk.

Tóth Fruzsina (alsó) Szászbereki Kolping Katolikus Ált. Isk.

Tóth Gabriella, Tündérkert Óvoda, Nyuszi csoport

Juhász Noémi (felső) Kiskörei Vásárhelyi Pál Ált. Isk.

Teleki László (felső) Kiskörei Vásárhelyi Pál Ált. Isk.

Pulai Lili  (alsó) Szolnoki Szent-Györgyi Albert Ált. Isk.

Tigyi Ádám (felső) Kodály Zoltán Ének-zenei Ált. Isk.

Nagy Gréta, Csicsergő Óvoda, Katica nagycsoport

Novák Boglárka, Hétszínvirág Óvoda, Ibolya nagycsoport

Györfi Tímea (felső) KÁI AMI Kováts Mihály Ált. Isk. Tagintézménye

Füleki Sándor (felső) KÁI AMI Kováts Mihály Ált. Isk. Tagintézménye

Gráczer Hanna (alsó) Kunhegyesi Református Ált. Isk. és Óvoda

Varga Virág (felső) Tószegi Ált. Isk.

Varga Panna-Mákos Anett-Szabó Nóra-Fehér Luca (felső)  Tószegi Ált. Isk.

Molnár Márk Ádám (alsó) Kassai Úti Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Ált. Isk.

Kiss Cintia (alsó) Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kiskulcsosi Tagintézménye

Tóth Zsófia (alsó) Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kiskulcsosi Tagintézménye  

A vetélkedőt nyerte:

Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Ált. Isk. AMI, Besenyszög - Villámcsapás csapat