palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Rekordközeli meleg márciusban

Rekordközeli meleg márciusban

Márciusban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területére átlagosan 20,3 milliméter csapadék hullott, ami 9,2 milliméterrel marad el a sokévi III. havi értéktől. Ugyanakkor a hónap jóval melegebb bizonyult a szokásosnál, a 9,5 Celsius fokos átlaghőmérséklet ugyanis 4,1 fokkal magasabb a sokéves átlagnál, ami csak egyszer fordult elő 1946 óta.

Emlékezetesen csapadékszegény volt a múlt év decembere, KÖTIVIZIG területi átlagban csupán 1,0 (!) milliméter esett, miközben a sokéves utolsó havi átlag 40,5 milliméter. A kirívóan zord januárban 32,5 milliméter hullott, valamivel több, mint a sokéves havi átlag (29,2 milliméter), februárban pedig 29,6 milliméter, szemben a sokéves második havi 28,9 milliméterrel.
Márciusban területi átlagban 20,3 millimétert mértünk, 9,2 milliméterrel kevesebbet, mint a sokévi érték. A legtöbb égi áldást Kisújszállás körzetében regisztráltuk, 31,1 millimétert, a legkevesebbet pedig Mezőtúr térségében (11,7 mm), de csekély mennyiség esett Szolnokon is (14,9 mm). A vízgyűjtők területi csapadékátlaga szintén jelentősen elmaradt a sokévitől, csak a Felső-Tiszán, a Szamos-Krasznán, a Bodrogon és a Zagyva-Tarnán közelítette meg azt.   
Az év első három hónapjában összesen tehát átlagosan 82,4 milliméter csapadék áztatta az igazgatóság területét, ami némileg kevesebb a sokéves január-márciusi átlagtól (87,6 mm). 
Az elmúlt hónapban a havi átlaghőmérséklet 9,5 fok volt, szemben a sokévi 5,4 fokkal. Bár 9 fok feletti átlaghőmérsékletű március többször is előfordult az elmúlt évtizedekben, 9,5 fokra eddig csak egyszer, 2014-ben volt példa 1946 óta. Három napon ébredtünk fagypont alatti hőmérsékletre, a leghidegebb (15-én) mínusz 1 fok volt. A legmelegebbet pedig 22-én mérhettük, amikor 23,9 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. A kellemes hőérzetünkhöz nagyban hozzájárult az is, hogy az év első tavaszi hónapjában 197 órán keresztül sütött a nap.   

Copyright © Minden jog fenntartva.