palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Elsőbbség a bicikliseknek - kedden 8 órától zárjuk a Tisza-tavi gátsorompókat

Elsőbbség a bicikliseknek - kedden 8 órától zárjuk a Tisza-tavi gátsorompókat

A megnövekedett kerékpáros forgalom biztonsága érdekében a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Tisza-tavi árvízvédelmi töltést április 25-én reggel 8 órától a nyári vízszint időszakára kétkerekű járművel átjárható sorompókkal lezárja. A horgászhelyek, kikötők továbbra is elérhetőek gépkocsival.

A KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnöksége 2008 óta kíséri figyelemmel, illetve regisztrálja a duzzasztóművön áthaladó kerékpáros forgalmat, sőt 2013-tól kérdőívvel is információkat gyűjt, ezáltal egyedülálló adatokkal rendelkezik a Tisza-tó körüli biciklis turizmusról. Ezek pedig egyértelműen igazolják, hogy a térség a kerékpárosok fellegvárává vált az elmúlt években, létszámuk megháromszorozódott 2008 óta. Tavaly rekordszámú, 20 540 biciklist regisztráltunk a Kiskörei Vízlépcső üzemi hídján, ebből 2623 versenyzőt és 17 917 aktívan kikapcsolódó turistát. Havi bontásban vizsgálva a duzzasztóművön áthaladó, két keréken kirándulókat, a legtöbben (3773) augusztusban pattantak nyeregbe, ezt követi a július, a május, a szeptember, a június és az október. Ezzel szemben a versenyzőket kizárólag májusban és szeptemberben üdvözölhettük a tározó töltésén. Az ő védelmük, a balesetek elkerülése miatt vált szükségessé az üzletszerű, átmenő – s nem ritkán relatíve nagy sebességű - gépjárműforgalom korlátozása a gáton. A horgászhelyek, kikötők autóval történő megközelítése továbbra is biztosított, a kiválasztott horgászhelyhez azonban előre tervezett ponton kell felhajtani a töltésre.
A tározó körüli települések polgármesterei által támogatott igazgatósági döntés értelmében a 725 centiméteres nyári vízszint április 6-i beállítását követően, április 25-én reggel 8 órától a következő helyszíneken zárjuk le ismét a sorompókat:

A Tisza bal parti árvízvédelmi töltésén
•    144+655 (Nagykunsági-főcsatorna)
•    154+630 (Tiszaderzsi szivattyútelep)
•    163+708 (Tiszaszőlős)
•    169+448 (Tiszafüred-Örvény) töltéskilométer szelvényekben.

A Tisza jobb parti - KÖTIVIZIG kezelésében lévő - árvízvédelmi töltésén

•    136+750 (Kisköre-Tiszanána közigazgatási határ)
•    143+629 (Tiszanána-Sarud közigazgatási határ) töltéskilométer szelvényekben.

A Tisza jobb parti - ÉMVIZIG kezelésében lévő - árvízvédelmi töltésén
•    0+450 (Újlőrincfalva, csónakkikötő) töltéskilométer szelvényekben
•    4+920 (Poroszló, Szarka rámpa)
•    7+947 (Poroszló, ER-TANK kikötő) töltéskilométer szelvényekben.

A forgalmi változásokkal kapcsolatosan a közlekedők tájékoztatásaként többek között „zsákutca” táblákat helyezünk el a töltéskoronára felhajtó rámpáknál. Sorompókat felügyelő kamerákat is telepítünk, miután tavaly többször előfordult, hogy ismeretlen elkövetők megrongálták az elzáró szerkezeteket. (A kamerákra a gátközlekedési engedélyben felhívtuk a figyelmet.)
Természetesen valamennyi szolgálati feladatot ellátó szervezet (pl. mentők, tűzoltók, rendőrség) kulcsot kap a lezárt, ám kétkerekű járművel átjárható sorompókhoz.

Copyright © Minden jog fenntartva.