palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Tiszavirágzás: a „bátrabb” egyedek már násztáncot járnak

Tiszavirágzás: a „bátrabb” egyedek már násztáncot járnak

Az elmúlt két nap folyamán a kedvező meteorológiai körülményeknek köszönhetően már nem csak Szeged környékén, hanem térségünkben is megfigyelték a tiszavirág (Palingenia longicauda) előrajzását a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) munkatársai.

A HNP honlapján (www.hnp.hu) arról értesülhetünk, hogy június 7-én a kora esti órákban a Tisza-tó térségében is tapasztaltak előrajzást, ami azt jelenti, hogy pár száz példány repült a víz felett, sőt, a Körösön is megfigyeltek néhány tucat kérészt. Amennyiben az időjárás a mostanihoz hasonlóan kegyes lesz az Európában egyedülálló természeti jelenséget produkáló, a mederfenék iszapjából hirtelen milliószám előbukkanó, szaporodásra kész rovaroknak, az előrajzás az elkövetkezendő napokban, a főrajzás pedig a jövő héten várható a Tisza középső szakaszán – vélik a KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriumának biológusai, hozzátéve, szinte a lehetetlennel határos pontosan megbecsülni a násztáncuk kezdetét és időtartamát. Általánosságban elmondható, hogy az elő-, a fő- és az utórajzás egy-egy adott területen - időjárástól függően - jellemzően 7-14 napig tart, s a legtöbb repülő kérészben (tiszavirág „felhőben”) a koraesti óráktól késő estig gyönyörködhetünk a folyó mentén, mégpedig ott, ahol kevés a beépített terület.
Ahogy a korábbi években, a Hortobágyi Nemzeti Park több helyszínen is szervez tiszavirágzást megfigyelő túrákat. Bővebb információ: http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/tiszaviragzas
A Tiszazugi Turizmus Szövetség ugyancsak szervez kérésztáncot felfedező túrákat. Info: http://www.tiszaviragzas.hu