palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Nemzetközi Duna Nap – ezúttal a Dráván

Nemzetközi Duna Nap – ezúttal a Dráván

Míg tavaly Tiszakóródnál, a Tisza és Túr folyók ölelésében, idén Barcson, a Dráva mellett rendezték meg június 29-én a Nemzetközi Duna Napot, amelyen a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság küldöttsége is részt vett, és ízletes halételeivel aratott elismerést.

A Duna vízgyűjtő országai a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának 10. évfordulóját követően ünneplik a Nemzetközi Duna Napot, az elsőt 2004-ben rendezték meg.  A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet ennek a csodálatos folyónak a természeti értékeire, mely – ahogy a szlogen is mondja - összeköti és nem elválasztja a folyó mentén fekvő országokat.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolította le a Dráva – mint a Duna egyik mellékfolyója - melletti Barcson, hiszen itt a Horvátországgal régóta fennálló szoros vízügyi kapcsolat jegyében a két nemzet együtt hívhatta fel a figyelmet a vizek értékére, racionális használatára, értékeinek megóvására és a közös teendőkre.
Az esemény délelőtt ünnepi köszöntőkkel kezdődött a lehorgonyzott vízügyes uszályon, majd szakmai előadásokkal folytatódott a nagysátorban. A beszédek sorát Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője nyitotta, majd Neven Marčic, a Horvát Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének konzulja, Magyar József, zágrábi magyar nagykövet, Silvio Brezak, a Hrvatske vode Eszéki Igazgatóságának igazgató-helyettese, Ivan Zavadsky, az ICPDR titkára, Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke és Karvalics Ottó, Barcs polgármestere mondta el üdvözlő szavait.
A Duna Napot a színpadon fellépő előadók, főzőverseny, sétahajózás, motorcsónakázás, valamint a februárban lezajlott jeges ár elleni védekezésről szóló fotókiállítás megnyitója tette színesebbé. Az országban működő 12 vízügyi igazgatóság és az Országos Vízügyi Főigazgatóság emblémájával ellátott papírhajók vízrebocsátása az összetartozást és a folyamatos közös munkát jelképezte.
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság csapata (képünkön) a főzőversenyre egy hideg (haltatár) és egy meleg (haltepertő) előétellel, valamint egy főétellel (Indiai „hal-álom”) nevezett, mely nagy sikert aratott a többi kolléga körében is, ezt egyértelműen jelezte, hogy rendre visszatértek falatozni a szolnokiakhoz. Érdekességként megemlítendő, hogy az eseményre meghívott indiai delegáció csak a KÖTIVIZIG sátránál „merte” megkóstolni az ételt.