palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap

MHT vándorgyűlés igazgatósági előadókkal

Az idén centenáriumát ünneplő Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) július 5-7. között Mosonmagyaróváron rendezte meg 35. vándorgyűlését. A „vizes” szakmák és a kapcsolódó tudományok művelőinek évente megtartott seregszemléjén a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság több szakembere is részt vett előadóként.

Dr. Szlávik Lajos, a Magyar Hidrológiai Társaság elnökének megnyitóját és - többek között - dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkárának köszöntőjét követően plenáris üléssel, majd szekcióülésekkel folytatódott a szakmai „csúcstalálkozó”.
Az ár- belvízvédelmi szekcióban Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnöke a februári jeges árhullám Tisza-tavi, illetve duzzasztóművi átvezetését ismertette, Ficzere András, az igazgatóság főerdésze a Tisza egy 10 kilométeres szakaszának nagyvízi medrében 2005 óta végzett beavatkozások hatását elemezte, másik előadásában pedig a hódpopuláció szabályozásának térségi tapasztalatait összegezte. Lovas Attila igazgató és Fazekas Helga árvízvédelmi osztályvezető helyettes a Tisza hullámtéri projekt mérnök tapasztalatait osztotta meg, Tóth Péter vízrajzi referens pedig a tiszaugi híd környezetében a hullámtéri beavatkozások hatásának vizsgálatáról számolt be. Ugyancsak ebben a szekcióban Fazekas Helga a beruházások árvízvédelmi terveivel kapcsolatos alapelvekről és azok érvényesítéséről tartott előadást, Kara Róbert árvízvédelmi tanácsos a védművek állékonyságát, védképességük helyreállítását célzó beruházási projekt tapasztalatait fejtette ki a szakmai közönségnek, Právetz Tamás árvízvédelmi referens pedig a tervezett Danube Floodplain projektről, s annak az árvízkockázat-kezelési tervezésben betöltött szerepéről adott tájékoztatást.
A területi vízgazdálkodás aktuális kérdéseivel foglalkozó szekcióban Kelemenné Mészáros Szilvia (a Vízrendezési és Öntözési Osztály munkatársa) és Horváth Béla, a KÖTIVIZIG nyugalmazott főmérnöke egy több célú, nagytérségi vízgazdálkodási létesítmény meg(nem)valósulásának viszontagságos útját elevenítette föl.  Fehér Károly gépészeti csoportvezető, Váriné Szöllősi Irén vízrajzi osztályvezető helyettes, Fodorné Mészáros Tünde (Műszaki Biztonsági Szolgálat) és Busi László (árvízvédelem) az igazgatósági szivattyútelepek üzemeltetési vizsgálatait ismertette az új MÁSZ függvényében, majd Gáspár Renáta és Virágné Kőházi-Kiss Edit osztályvezető helyettes (mindketten a vízrendezés képviseletében) a Zagyva ökológiai vízhozamának meghatározásáról prezentált.
A beruházási szekcióban Katona Gábor vagyongazdálkodási és üzemeltetési osztályvezető a pályázati beruházások zárásáról, ezen belül az aktiválásról tartott előadást a befejeződött Hármas-Körös árvízvédelmi projekt példáján keresztül.
A vízgazdálkodás-történeti szekcióból sem hiányozhattak kollégáink: Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök és Kovács Ferenc, a Szolnoki Szakaszmérnökség munkatársa a Sajfoki műemlék szivattyútelepen felavatott bemutató helyiségről szólt, Fejes Lőrinc a Kiskörei Vízlépcső építése során született képzőművészeti alkotásokra irányította rá a figyelmet, Richter József (Kiskörei Szakaszmérnökség) pedig a Tiszafüredi öntözőrendszer történeti emlékeivel ismertette meg a hallgatóságot. 
A vándorgyűlésen első alkalommal szerveztek angol nyelvű szekciót, ahol Váci Melinda és Rátfai György, a KÖTIVIZIG Tisza Iroda nemzetközi koordinátorai a Join Tisza projektről számoltak be.