palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Kevés csapadék, alacsony vízállások

Kevés csapadék, alacsony vízállások

A KÖTIVIZIG működési területén július első felét csapadékszegény időjárás uralta, ez alól kivétel Kisújszállás és térsége, ahol a július 18-ig lehullott eső mennyisége (41,7 mm) elérte a sokéves havi átlag (58,5 mm) 71 százalékát. Ezzel szemben a legkevesebb csapadékot a szolnoki állomáson észlelték, mindössze 4,6 mm-t, ami a sokéves havi átlag alig 8 százaléka. A többi körzetben jellemzően 10-20 mm eső jutott a felszínre.

Az igazgatóság területi csapadékátlaga július 18-ig több mint 72 százalékkal marad el a sokéves hetedik havi átlag értékéhez képest.
Az év első felében egyébként március és július kivételével az igazgatósági havi csapadékátlag meghaladta a sokéves értéket.
Vízállások
A Tisza Szolnoknál a hónap első felében mínusz tartományban mozgott, kisebb vízszint ingadozásokkal, a hónap első felében a legalacsonyabb vízállás -135 cm, a legmagasabb pedig -24 cm volt.
Kisköre-alsónál a vízállás a szolnoki szelvényben mért értékekhez hasonlóan alakult. A hónap első napjaiban még -50 cm -150 cm között változott a folyó vízállása, melyhez 300-170 m3/sec vízhozam tartozott, majd a vízszintek csökkenésével egyre kevesebb vízhozam érkezett. A legalacsonyabb vízállást július 18-án (-191 cm) regisztráltuk, ehhez tartozott a hónap eddigi legkisebb vízhozama, másodpercenként 143 köbméter.
A Tisza-tóban, Kisköre-felső vízmércén a ma reggeli vízállás 737 cm volt, az itt tározott vízmennyiség pedig 172 millió köbméter.
A Zagyva Jászteleknél a Tiszához hasonlóan alacsony vízszinteket produkált a hónap első felében. A vízállások 125 cm és 103 cm között változtak a hónapban eddigi napjaiban, a ma reggeli vízhozam pedig másodpercenként 0,73 köbmétert tett ki.
Hőmérséklet
Júliusban eddig az átlaghőmérséklet 21-22,5 Celsius fok között alakult az igazgatóság területén. (A Szolnokon mért július havi sokéves átlag 21,6 fok). A legnagyobb átlaghőmérsékletet Lakitelek térségében mérték. A hónap folyamán eddig 5 napon 30 fok fölé melegedett a levegő, a legmelegebb pedig 35,9 fok volt.
A maximális hőmérséklet területi eloszlása 31,6-36,1 fok között volt. (Szolnokon mért július havi sokéves maximum 40,8 °C, 2007). A legnagyobb maximális hőmérsékletet Nagykőrös térségében regisztrálták.
Talajvíz
A talajvíz szintje csökkenő tendenciát mutat az igazgatóság területén. A legnagyobb emelkedés 6 cm volt Kunhegyes térségében, míg a legnagyobb csökkenés 27 cm, amit Törtelen mértek. A Kiskörei Szakaszmérnökség területén 194 és 307 cm között, a Karcagi Szakaszmérnökségen 121 és 367 cm között, a Szolnoki Szakaszmérnökség területén 210 és 589 cm között, míg Mezőtúri Szakaszmérnökségen 169 és 512 cm között alakultak a talajvízkutak vízállásai.

Igazgatósági csapadékadatok térképi megjelenítése:

http://kotivizig.vizugy.hu/vizrajz/index.php