palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Környezeti kárelhárítás Rekord mennyiségű katré a Tisza-tavon

Rekord mennyiségű katré a Tisza-tavon

A februári jeges ár levonulásától napjainkig 2838 köbméter szerves anyagot és kommunális hulladékot emelt ki a vízből a Tisza-tavi árvízvédelmi szakaszon és a Kiskörei Duzzasztómű előtt a KÖTIVIZIG. Ezen belül 425 köbmétert tesz ki a kommunális hulladék (zömében PET-palack), ami az utóbbi másfél évtizedben itt felhalmozódott legnagyobb szemétmennyiség.

 

A tél végén levonult árhullámokkal jelentős mennyiségű települési szilárd hulladékkal kevert növényi eredetű uszadék érkezett a Tiszán, amely a folyó Tisza-tavi szakaszát is elérte és összegyülemlett a Kiskörei Vízlépcső felvízi oldalán. Mivel a rengeteg felhalmozódott uszadék nem csak a környezetet szennyezi, hanem veszélyezteti a vízlépcső elzáró szerkezeteinek, illetve azok mozgató berendezéseinek biztonságos üzemeltethetőségét, nélkülözhetetlenné vált az eltávolításuk.
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság február 20-a óta III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültség keretében végzi – a partról és a vízről egyaránt - a felgyülemlett uszadék és hulladék eltávolítását a Tisza folyóról, az öblítő csatornákról, a Tisza-tó egyes medencéiből és a Kiskörei Vízlépcsőnél, de már ezt megelőző napokban - a jeges árvízvédekezési készültség időszaka alatt - megkezdődött a kommunális hulladék összegyűjtése.
A vízlépcsőnél megrekedt szilárd kommunális és szerves hulladék kitermelése ezúttal is az évek során bevált módszerrel, úszó-rakodó munkagéppel történik, az általa megpakolt 200 tonnás uszályt pedig a Jégvirág VII. jégtörőhajó vontatja a Kiskörei Szakaszmérnökség üzemi (téli) kikötőjébe. Az ide kirakodott anyagot közfoglalkoztatottak bevonásával szelektálják. A nagyobb méretű, növényi uszadékokat (fákat) a helyszínen feldarabolják, majd sarangba rakják. A tüzelőanyagként felhasználható szerves anyagot a későbbiekben értékesítik a lakosságnak. A kommunális hulladékot átmenetileg big-bag konténerzsákokban tárolják a szállítás időpontjáig. Ahogyan eddig is, a hasznosítható, illetve a nem hasznosítható szilárd hulladékot (vegyes műanyagot) az NHSZ Tisza Nonprofit Kft. tiszafüredi telephelyére szállítják. A fel nem használható szerves eredetű uszadékot pedig az előzetesen kijelölt lerakóhelyre szállítják, ahol ideiglenes elhelyezése biztosított.
Az idén február 15. és július 20. között a Tisza-tavon és a Kiskörei Vízlépcső felvízi oldaláról összesen 2838 köbméternyi katré kiemelése történt meg, ebből 425 köbméter kommunális hulladék (75-80 százalékban PET-palack), 204 köbméter tüzelőanyagként hasznosítható (erdei) szerves anyag, 2173 köbméter pedig egyéb szerves anyag. Ez évben július 5-ig az NHSZ Tisza Nonprofit Kft. tiszafüredi hulladéklerakóba 20,04 tonna egyéb települési szilárd hulladékot szállított a KÖTIVIZIG.

Továbbra is tart a készültség

Rendszeresen visszatérő problémával állunk szemben, hiszen minden esztendőben jelentős mennyiségű katré (növényi eredetű törmelékanyag, uszadék) és szemét torlódik fel a duzzasztómű felvízi oldalán, ami gyakorlatilag a felettünk lévő folyószakaszokról, vízgyűjtőkről származik, tehát akár több száz kilométerről sodródott ide a hullámok tetején. Emellett sajnos feltételezhető, hogy a Tisza felső, külföldi szakaszán gyakorlattá vált a hulladék illegális, hullámtéri lerakása.
Az elmúlt másfél évtizedben eddig a 2015. április végétől szeptember közepéig tartó időszakban emelték ki Kiskörén a legtöbb, nem kívánatos anyagot a vízből, pontosan 4238 köbmétert, ezen belül 154 köbméter kommunális hulladékot. Csak az utóbbiból viszont az idén július 20-ig 425 köbmétert távolítottak el, a vízminőségi kárelhárítási készültség pedig továbbra is érvényben van, így a vízügyi igazgatóság folytatja a Tisza-tó megtisztítását.