palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Kis mértékben nőtt a vízkészlet

A Tisza-tó, valamint a Nagykunsági-főcsatorna révén több mint 4 millió köbméterrel növekedett az elmúlt héthez képest a KÖTIVIZIG hatásterületén betározott, hasznosítható vízkészlet, így az igazgatóság mind a mezőgazdasági, mind pedig az ökológiai vízigényeket ki tudja elégíteni.

A július 26-i adatok szerint a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság rendelkezésére álló, dinamikusan megújuló vízkészlet 209,08 millió köbmétert tett ki, miután a Tisza-tóban 176 millió köbméterre nőtt a tárolt víz térfogata, emellett a Nagykunsági rendszerben is majdnem félmillió köbméter többlet szolgálja a felhasználókat. Ugyanakkor a jelentősebb holtágakban, valamint a víz visszatartásában szerepet játszó csatornákban tárolt vízmennyiség csekély mértékben csökkent.
Ez a vízkészlet jelenleg elegendő egyrészt az aszály miatt fokozott mezőgazdasági vízigények kielégítésére, másrészt pedig a Körös-völgy – a Nagykunsági-főcsatornán keresztüli - ökológiai vízpótlására. Egyes csatornákban nagyobb mérvű feliszapolódás tapasztalható, továbbá számottevő szivárgási veszteségek is jelentkeznek, a KÖTIVIZIG szakemberei és a külső üzemeltető szervezetek folyamatosan végzik a szükséges fenntartási és karbantartási munkákat a mezőgazdasági vízszolgáltatás maradéktalan ellátása érdekében. Többek között gondoskodnak a vízi növényzet szabályozásáról és a vízvezető szelvény tisztításáról is.
A gravitációs vízpótló útvonallal rendelkező holtágak vízszintje megfelelő, jellemzően a maximális üzemvízszint tartása történik. A gravitációs vízpótlási lehetőséggel nem rendelkező holtágak vízszintje viszont folyamatosan apad. Leggyorsabban a Szajoli-, a Gyova-Mámai-, és a Tiszaugi-Holt-Tisza vízállása csökken. Utóbbi vízszintje már 15 centiméterrel az ökológiai vízszint alá süllyedt, amiről természetesen tájékoztattuk Tiszaug önkormányzatát, egyúttal felajánlottuk a műszaki segítségünket, eddig azonban a község nem kereste az igazgatóságot a vízszintemeléssel kapcsolatban.
A napokban a vízgyűjtőkre lehullott csapadék következtében folyóink – jelenleg igen alacsony – vízszintjének és vízhozamának emelkedése várható.