palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Továbbra sincs szükség korlátozásokra

A KÖTIVIZIG területén betározott vízkészletek mennyisége számottevően nem változott, így korlátozás elrendelésére nincs szükség.

Igazgatóságunk üzemeltetési területén a kialakult meteorológiai helyzet és a megnövekedett mezőgazdasági vízigények ellenére sem csökkent jelentősen a betározott vízkészlet mennyisége az előző időszakban a Kiskörei tározóban és a Nagykunsági-főcsatonán visszatartott többlet vízkészletnek köszönhetően.

A betározott, rendelkezésre álló dinamikusan megújuló vízkészletek mennyisége gyakorlatilag változatlan. Az augusztus 2-i adatok szerint az összes vízkészlet 209,04 millió m3, a Tisza-tó vízkészlete 176 millió m3.

A Nagykunsági főcsatorna rendszerében, a jelentősebb holtágakban, valamint a víz visszatartásában szerepet játszó csatornákban tárolt vízmennyisége alig mutat változást az előző időszakhoz képest.

A rendelkezésre álló vízkészlet jelenleg elegendő a mezőgazdasági vízigények és az öntözési és halastavi igények kielégítésére egyaránt.

A mezőgazdasági vízszolgáltatás maradéktalan ellátása érdekében a szükséges fenntartási és karbantartási munkákat a KÖTIVIZIG szakemberei és a külső üzemeltető szervezetek folyamatosan végzik. Többek között gondoskodnak a vízinövényzet szabályozásáról, a vízvezető szelvény tisztításáról is.

A gravitációs vízpótló útvonallal rendelkező holtágak vízszintje továbbra is megfelelő, jellemzően a maximális üzemvízszint tartása történik.

A gravitációs vízpótlással nem rendelkező holtágak vízszintje továbbra is folyamatosan apad. Leggyorsabban a Szajoli-, Gyova-Mámai-, és Tiszaugi-Holt-Tisza vízszintje csökken. A Tiszaugi-Holt-Tisza vízszintje jelenleg ismét 15 cm-rel van az ökológiai vízszint alatt, amiről természetesen tájékoztattuk Tiszaug önkormányzatát, egyúttal felajánlottuk a műszaki segítségünket, eddig azonban a község nem kereste az Igazgatóságot a vízszintemeléssel kapcsolatban.

A meteorológiai előrejelzések alapján a napokban számottevő csapadékra nem lehet számítani, emiatt folyóink vízszintjének és vízhozamának csökkenése várható.