palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Tovább csökkent a betározott vízkészlet

Az elmúlt egy hét alatt több mint 3 millió köbméterrel csökkent a KÖTIVIZIG hatásterületén betározott, hasznosítható vízkészlet, ennek ellenére semmilyen korlátozásra nincs szükség, az igazgatóság változatlanul ki tudja elégíteni a mezőgazdasági vízigényeket és biztosítja a Körös-völgy ökológiai vízpótlását.

Az augusztus 30-i adatok szerint az igazgatóság rendelkezésére álló, dinamikusan megújuló vízkészlet 203,59 millió köbméter, ebből 171 millióval részesedik a Tisza-tó, 13,27 millióval a Nagykunsági- és a Jászsági-főcsatorna, 13,62 millióval a jelentősebb holtágak, a fennmaradó mennyiséget pedig vízvisszatartásra alkalmas, illetve kettős működésű csatornák, és kisebb tározók fogadják be. Ez a vízkészlet elegendő az öntözési és halastavi vízigények kielégítésére, valamint a Körös-völgy ökológiai vízpótlására.
A gravitációs vízpótló útvonallal rendelkező holtágak vízszintje megfelelő, jellemzően a maximális üzemvízszint tartása történik, a vízfrissítés biztosított. A gravitációs vízpótlási lehetőséggel nem rendelkező holtágak ellenben apadnak. A Szajoli-, a Gyova-Mámai- és a Tiszakécskei-Holt-Tisza, a Tehenesi-Holt-Körös, a Halásztelki-Túrtő-Harcsási Holt-Körös, a Malomzugi Holt-Zagyva szintje már alatta marad az üzemvízszintnek. A Tiszaugi-Holt-Tisza 26 cm-rel, a Cserőközi Holt-Tisza vízállása pedig 8 cm-rel az ökológiai vízszint alá csökkent.
A Tiszavíz Vízerőmű Kft. augusztus 7-től a Kisköre-felső vízmércén mért 735 ± 5 centiméteres felvízszint tartása mellett, folyamatos turbinaüzemmel, az érkező vízhozam minimum 85 százalékának egyenletes átbocsátásával hajtja végre napi vízkormányzási feladatait.
A mezőgazdasági vízszolgáltatás maradéktalan ellátása érdekében a KÖTIVIZIG szakemberei és a külső üzemeltető szervezetek folytatják a szükséges fenntartási és karbantartási munkákat. Így gondoskodnak a csatornák vízi növényzetének szabályozásáról és vízvezető szelvény tisztításáról.