palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Itt az ősz, a felülvizsgálatok időszaka

Itt az ősz, a felülvizsgálatok időszaka

Bár a Zagyva kisvízi bejárásával már a nyáron megkezdődött az őszi szakbizottsági szemle a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon, a felülvizsgálatok zömét szeptember közepétől november elejéig végzik el a szakemberek. Ennek keretében felmérik a védművek, műtárgyak, létesítmények állapotát, ellenőrzik a gépészeti berendezések üzemképességét, s megvizsgálnak minden olyan tényezőt, ami ár- és belvízvédekezés idején nélkülözhetetlen. 

A jogszabályok értelmében a vízügyi igazgatóságok minden évben szeptember és november között végzik el a vízkár-elhárítási, vízhasznosítási és folyószabályozási művek, illetve létesítmények szemléjét. A felülvizsgálatokat a vízügyi szakterületeknek megfelelően (pl. árvízvédelem, folyógazdálkodás, folyami nagyműtárgyak, belvízvédelem, sík- és dombvidéki vízrendezés, vízgazdálkodás, felszíni- és felszín alatti vizek, vízrajz, stb.), a létesítmények ellenőrzése keretében végzik el (árvízvédelmi töltések, csatornák, zsilipek, szivattyútelepek, jégtörő hajók, védelmi anyagok, -eszközök, -gépek, informatikai és hírközlési rendszerek, stb). Aktualizálják továbbá a szervezeti beosztásokat is. Ezzel az igazgatóság felkészül a következő időszak ár- és belvíz védekezési feladatainak ellátására.
A komplex ellenőrzési „kampány” a tapasztaltak kiértékelésével, az elvégzett feladatok elemzésével, a szükséges intézkedések meghatározásával, továbbá a rekonstrukciós és fejlesztési igények összegzésével zárul november közepén.