palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Az átlagnál melegebb, csapadékosabb év volt a tavalyi

Az átlagnál melegebb, csapadékosabb év volt a tavalyi

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság – másfél megyényi kiterjedésű – működési területére az elmúlt évben területi átlagban 591,6 milliméter csapadék hullott, ami 78,2 milliméterrel haladja meg a sokéves átlagot. Az évi átlaghőmérséklet szintén felülmúlta a sokéves értéket, mégpedig egy fokkal. A 2017-es esztendő hidrometeorológiai adathalmazában több érdekességre is bukkanhatunk.

 

Csapadék vonatkozásában az átlagot megközelítő évet tudhatunk magunk mögött. Az igazgatóság működési területére 591,6 milliméter csapadék esett, szemben az 513,4 milliméteres – 64 év adatain alapuló – sokéves átlagnak. Kifejezetten csapadékos hónapnak bizonyult az április, a szeptember, az október és a december. Ugyanakkor száraz hónapként emlékezhetünk vissza a márciusra, a júniusra és a júliusra. A rövid idő alatt lehullott csapadék mennyiségét illetően Mezőtúr a tavalyi rekorder, miután december 15-én 24 óra alatt 49 milliméternyi zúdult le a városra. Itt a felhők máskor is meglepő értékeket szolgáltattak: július 24-én 45 milliméternyi esett. Mezőtúrral e tekintetben csak Kunszentmárton kelhetett versenyre: a Tiszazug fővárosát június 25-én 46,8 mm, szeptember 3-án 45,4 mm, december 15-én pedig 42,4 mm áztatta egy nap alatt.
Az évi átlaghőmérséklet 11,5 Celsius fok volt 2017-ben, ami egy fokkal magasabb a sokéves átlagnál. A megszokottnál jóval hidegebbnek bizonyult a január, de áprilisban is kissé hűvösebb volt. A többi hónapban azonban a sokévi havi átlagnál melegebb időjárás uralkodott, különösen meleg volt márciusban, júniusban és augusztusban a hosszú távú idősorok értékeihez képest.
A 2017-es évben összesen 74 fagyos napunk (napi minimum hőmérséklet 0 foknál alacsonyabb), 30 téli napunk (napi max. 0 fok alatt) és 18 zord napunk volt (napi min. mínusz 10 fok). Ugyanakkor 96 nyári napot (napi max. 25 fok felett), 40 hőség napot (napi max. 30 fok felett) és 10 forró napot (napi max. 35 fok felett) jegyezhettünk fel. Szolnokon az elmúlt esztendő leghidegebb napja január 8-án volt, amikor mínusz 20,2 fokig süllyedt a hőmérő szála. A legnagyobb forróságot pedig augusztus 4-én mérhettük, 38,7 fokot.
Az évi napfénytartam (a napsütéses órák száma) a megyeszékhelyen 2246,8 órát tett ki, ami meghaladja az átlagot.
A 2017-es év hidrometeorológiai és vízrajzi értékelése teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.