palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Enyhe évkezdet, kevés csapadékkal

Enyhe évkezdet, kevés csapadékkal

Kifejezetten enyhének bizonyult idén a január, a havi átlaghőmérséklet ugyanis 2,7 Celsius fok volt, ami 4,1 fokkal haladja meg a sokéves első havi átlagot. Ugyanakkor a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére lehullott 22,8 milliméteres januári csapadékátlag alatta marad a sokévi első havi mennyiségnek.

A tél második hónapjában a KÖTIVIZIG működési területére egyik napon sem esett jelentősebb, 10 milliméter feletti csapadékmennyiség. A havi területi átlag csupán 22,8 milliméter, 6,4 milliméterrel kevesebb, mint a sokéves januári átlag. A legtöbb csapadékot (30,7 millimétert) Kunszentmártonban mértük, míg a legkevesebbet (14,8 millimétert) Jászberényben.
Habár a hosszú távú adatsorok szerint az év leghidegebb periódusa az esztendő első hónapja, az igazi tél ezúttal elkerülte térségünket. Egy évvel ezelőtt emlékezetesen zord időjárás uralkodott januárban, akkor mínusz 6,8 fokos havi átlaghőmérsékletet jegyezhettünk fel Szolnokon. Idén azonban 2,7 fok volt a havi átlag, ami 4,1 fokkal magasabb a sokéves első havi átlagértéknél. A leghidegebb napon (22-én) mínusz 6,1 fokra ébredtünk, a legmelegebb órában pedig 12,4 fokot mérhettünk.
A nap összesen 72,8 órán át sütött január folyamán, ami lényegében megegyezik a tavaly decemberi értékkel.