palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek A Tisza élővilágának emléknapja

A Tisza élővilágának emléknapja

A 18 évvel ezelőtt történt cianidszennyezést idézték fel február 1-én a szolnoki Tiszai Hajósok terén, a Tisza élővilágának emléknapján. A megyeszékhely önkormányzata rendezvényén a védekezés legfontosabb mozzanatait Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője elevenítette fel.

 

Mint emlékezetes, 2000. január 30-án a romániai Nagybánya mellett egy ausztrál—román tulajdonú bányászati zagytározó töltése átszakadt, s az onnan kiszabadult 100 ezer köbméternyi, cianiddal és nehézfém vegyületekkel erősen szennyezett víz a Zazaron, a Láposon és a Szamoson keresztül beömlött a Tiszába. Amikor a szennyezés Magyarországra ért, a cianidkoncentráció meghaladta az érvényben lévő egészségügyi határérték 320-szorosát. A kárenyhítésre az egyetlen kínálkozó beavatkozási lehetőség a hígítás volt, ezért a Tisza-tóba előrelátóan plusz 55 millió köbméternyi, jó minőségű vizet tároztak be, amivel végül sikerült a szennyezés töménységét jelentősen csökkenteni. Ennek ellenére hatalmas károk keletkeztek a folyó élővilágában – emelte ki az igazgató.
Köszönettel tartozunk a vízügyi igazgatóság szakembereinek – mondta többek között Szabó István, Szolnok alpolgármestere beszédében, Mosolygó Dénes görög katolikus pap, a Szolnoki Ökumenikus Lelkészkör képviseletében pedig a természet védelmével összefüggő emberi felelősséget hangsúlyozta.
Az esemény hagyományosan a folyó megkoszorúzásával ért véget. Közéleti személyiségek, a védekezésben közreműködött társszervezetek képviselői, nyugdíjasok, diákok és óvodások dobták le a Tiszavirág gyaloghídról a megemlékezés virágait a vízfelszínre.
Szintén diákok részvételével tartotta megemlékezését február 2-án (a vizes élőhelyek világnapján) délelőtt Kiskörén a helyi Vásárhelyi Pál Egyesület a KÖTIVIZIG szakaszmérnökségének épülete előtti partszakaszon, ahol Kovács Márton elnök, a helyi általános iskola igazgatója köszöntőjét követően Fejes Lőrinc szakaszmérnök osztotta meg gondolatait a 18 évvel ezelőtti védekezésről, ismertetve a Tisza-tóban és a Kiskörei Vízlépcsőnél a szennyezés felhigítása érdekében alkalmazott vízkormányzási beavatkozásokat. Ezen a helyszínen ugyancsak megkoszorúzták a Tiszát, majd a szakaszmérnökség Panoráma termében elhelyezett a Tisza-tó terepasztalon is felidézték az akkori eseményeket a tanulókkal.

Képeink a szolnoki és a kiskörei megemlékezés egy-egy pillanatát örökítette meg,